Actualités: toeristen weer welkom, betere viruscijfers, alarmnummers onbereikbaar, gouden honing, volle treinen, volle gevangenissen, en meer

za 5 juni 2021

Categorieën:

Zaterdag 5 juni

Toeristen: vanaf 9 juni welkom!
EU-toeristen die bewijsbaar gevaccineerd zijn en/of een PCR-test van jonger dan 72 uur kunnen overleggen, reizen vanaf 9 juni weer onbeperkt naar en door Frankrijk.
Voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk geldt een verplichte quarantaine.
Geen toegang voor reizigers uit Brazilië, India en Zuid-Afrika, gevaccineerd of niet.

De viruscijfers: steeds beter
Zoals woensdag in ons wekelijks overzicht al verteld, gaat het op nationaal niveau goed. En de indicatoren ‘vergroenen’ verder. In een paar dagen is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) van 91,43 teruggelopen naar 90,71 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 3,1% naar 2,9%.
In de ziekenhuizen liggen 14.801 corona-patiënten, het laagste cijfer sinds oktober. Van hen zijn er 2.571 slecht aan toe, ook het laagste getal sinds lange tijd. In het voorbije etmaal overleden 81 mensen aan het virus.
Ondertussen maakt de regering zich volgens woordvoerder Gabriel Attal zorgen over licht stijgende of te langzaam dalende cijfers in de regio’s Nouvelle Aquitaine en Occitanie. Er wordt nauwer toezicht gehouden op de departementen Pyrénées Atlantique, La Charante, Les Landes en Lot-et-Garonne.
Er zijn nu 27.484.767 mensen (41% van de bevolking) geprikt, en 12.009.161 (17,9%) 2 keer.

Meer virusnieuws:
– Vanaf 15 juni kunnen 12-18-jarigen zich laten ‘prikken’.
– In het departement Alpes-Maritimes maskers op straat tot 5 juli verplicht.
– In het departement Le Var tot 8 juni. Niet op het strand en in de bossen.
– In het departement Bouches-du-Rhône geen maskerplicht meer op de stranden.
– 53% van de Fransen denkt van de zomer met de auto op vakantie te gaan.
– Tijdens de pandemie is er € 142 miljard méér gespaard dan onder normale omstandigheden in de qua tijdsduur even lange periode van voor de uitbraak van het virus.

Alarmnummers onbereikbaar
Hét onheil (en de grootste woede) van deze week: woensdagavond waren in minstens 90 departementen alle alarm/noodnummers 15,17,18 en 112 urenlang onbereikbaar. Een storing bij telefoonmaatschappij Orange. Duurde tot middernacht, maar in een aantal departementen tot midi op donderdag. Volgens een voorlopige schatting heeft deze storing het leven kost aan 3 tot 4 mensen, onder wie een baby. De oorzaak is nog niet bekend, het zou niet om ‘hacking’ gaan.

Honing: het gele goud
In een jaar tijd is het aantal diefstallen van bijenkorven in het departement Le Var met 50% gestegen. Het lijkt erop dat men in criminele kring in honing een lucratief goudmijntje heeft ontdekt. De apiculteurs (bijenhouders) maken zich grote zorgen en eisen politiebescherming.

SNCF: meer mensen in de trein
‘Target’ van spoorwegmaatschappij SNCF: in 10 jaar tijd verdubbeling van het aantal passagiers. Meer TGV’s en meer nachttreinen worden ingezet. Wat ook helpt: de regering verbiedt binnenlands vliegverkeer tussen bestemmingen die binnen 2,5 uur ook per trein bereikbaar zijn.

Senator veroordeeld
Senator Jean-Noël Guérini (70), representant van het departement Bouches-du-Rhône, is door de rechtbank in Marseille tot 3 jaar cel veroordeeld, waarvan de helft voorwaardelijk. Tevens mag hij 5 jaar geen publieke functie uitoefenen. Guérini was eerder president van de Conseil Général van het departement en gemeenteraadslid in Marseille. Samen met zijn jongere broer Alexandre stond hij terecht voor gesjoemel met vergunningen in verband met fraude, oneerlijke concurrentie en verduistering van gemeenschapsgeld bij vuilverwerking, de business van die broer. Alexandre moet 6 jaar de gevangenis in. Het vonnis is ‘bij voorraad uitvoerbaar’, er wordt niet op het hoger beroep gewacht. De senator moet aftreden en krijgt huisarrest met een enkelband, zijn broer moet zich dezer dagen bij de gevangenis melden.

Onvoldoende sociale woningbouw
Volgens de ‘Loi Solidarité et renouvellement urbain’ moet elke gemeente voldoende betaalbare huurwoningen bouwen, afhankelijk van het aantal inwoners. Nogal wat gemeenten voldoen niet aan die eis. Bijvoorbeeld Villeneuve-Loubet (Alpes-Martimes). Had tussen 2017-2019 voor 524 logementen moeten zorgen, het werden er 233. De regering heeft de gemeente nu een boete van € 689.000 opgelegd.

Bijna 2 miljoen armen
Statistiekbureau L’Insee heeft uitgerekend dat 1,9 miljoen Fransen onder de armoedegrens van € 930 leven. Dat is ongeveer 2,4% bevolking, wat zo’n beetje overeenkomt met het Europees gemiddelde. Allicht een vertekend beeld, want de overzeese departementen La Martinique, La Guadeloupe, La Gyana en La Réunion zijn niet meegerekend.

Eerste Gouden Palm al toegekend
Tijdens de 74e editie van het Filmfestival van Cannes (6-17 juli) krijgt de actrice en regisseur Jody Foster (1962) een ere-Gouden Palm uitgereikt. Onder anderen Clint Eastwood, Agnès Varda en Bernardo Bertolucci kregen die onderscheiding eerder.

Overvolle gevangenissen
Er zitten nu 64.405 mensen achter de tralies, terwijl er ruimte is voor 60.775. Dat komt neer op een bezettingsgraad van 106%. Op 1 maart moesten 849 gedetineerden op een matras op de grond slapen. In de Huizen van Bewaring is die bezettingsgraad tot 123,8% opgelopen. Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft Frankrijk al een aantal keren gewaarschuwd dat dit zo niet langer kan. Volgens een enquête vindt 70% van de Fransen dat veroordeelde buitenlanders hun straf in eigen land moeten uitzitten.

Cannabis: meerderheid tegen straf
Volgens een enquête van Ifop is 51% van de Fransen van mening dat cannabisgebruik niet langer strafbaar moet worden gesteld. Van de niet-gebruikers is 47% het daarmee eens. In 1977 vond 27% dat cannabis uit de strafwetgeving moest, in 1997 32%, in 2017 43%.

10 gedachten over “Actualités: toeristen weer welkom, betere viruscijfers, alarmnummers onbereikbaar, gouden honing, volle treinen, volle gevangenissen, en meer”

   1. Ook wij gaan op weg naar le Var.
    Als je op de NL overheid wacht tot de kleur voor Frankrijk op geel/groen gaat, zitten we medio september of zo iets.
    Fijne vakantie.

 1. Ik kom eraan de vijftiende , gevaccineerd en wel. Dat anderen zomaar gaan en niet gecontroleerd worden , het zij zo.Neem aan gepensioneerden , dus meestal gevaccineerd want het is nog geen vakantie.

  1. Zie het document van de Franse overheid ‘La stratégie de réouverture des frontières à compter du 9 juni 2021’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven