Gekozen Zonnekoninkjes

di 15 juni 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Je hebt vast mensen die die dingen heel erg, om niet te zeggen ‘scandaleux’ vinden, maar ik zie er de humor wel van in. Waarvan? Van kleine knoeiers die door de kiezers tot het burgemeestersambt zijn geroepen en die dan vooral oog hebben voor uw hun eigen portefeuille. Fout? Ach, we zijn in het Frankrijk van ‘sous la table’ en ‘liever geen factuurtje’. ’t Was even wennen toen ik hier ging wonen, maar in de zon verdrinkt regelgeving al gauw in een vat rosé.
Ik was er graag bij geweest toen van de week de burgemeester van Èze in het holst van de ochtend door de politie van z’n bed werd gelicht. Huiszoeking! En zo tegen negen uur ook een justitiële inval in het gemeentehuis én in een paar restaurants. Èze is een ongewoon schitterend gelegen rijkeluisdorp (3.000 inwoners, Alpes-Maritimes) en burgemeester is Stéphane Cherki (66), tevens eigenaar van 3 restaurants. Door deze monsieur le maire verhuurd, maar behalve huur vangt hij ook 8% van de omzet en nogal veel van zijn ambtenaren gaan er vaak een – te declareren – vorkje prikken. In 2018 betaalde de gemeente € 73.296 aan die 3 resto’s, aldus een onderzoek van de regionale Rekenkamer die nog meer vragen voor de burgemeester heeft. Zoals: hoe zit het met dat grondstuk dat een 80-jarige voor een vriendenprijsje van € 550.000 wel aan de gemeente wilde overdoen, tenminste als er betaalbare huizen op gebouwd zouden worden. Drie jaar later betaalde een projectontwikkelaar € 2 miljoen voor het terrein, van sociale woningbouw zal nog amper sprake zijn. En die parking waar de kazerne van de gendarmerie stond, die blijkt nu ineens exclusief voor gasten van de super-chique Hostellerie Château de la Chèvre d’Or.
Er zijn meer ‘affaires’ in Èze, maar volgens Cherki’: alles volgens de regels’.
Dat zegt ook zijn collega Ferdinand Bernhard (69), al 32 jaar burgemeester van Sanary-sur-Mer (16.000 inwoners, Le Var) en vorig jaar op z’n Noord-Koreaans met 100% van de stemmen herkozen, er was geen tegenkandidaat. De afgestudeerde tandarts werd door de rechtbank in Marseille tot 3 jaar veroordeeld, waarvan 30 maanden voorwaardelijk; deze week speelt voor het gerechtshof in Aix-en-Provence zijn hoger beroep. De beschuldiging omvat onder meer gesjoemel met onroerend goed, geen openbare aanbestedingen met betrekking tot de markt en het krantje van de gemeente, en de benoeming van zijn vriendin op een hoge post in de mairie. Die mevrouw beschikte niet over de vereiste diploma’s.
Het deugt niet, maar ik koester een zekere sympathie voor zulke mini-monarchjes die zo’n beetje de Zonnekoning in hun territorium uithangen. Gekozen en onaantastbaar, tot die klop op de deur als ze nog in de sponde liggen.
Ik denk dat ze opgevolgd worden door hun leerlingen die misschien iets voorzichter zijn. In elk geval in het begin van hun regeerperiode. Over een jaar of vijf kan ik dit stukje vast en zeker nog een keer schrijven.
Ik vind dat niet erg en al helemaal niet ‘scandaleux’. Ook dan zal ik er ongetwijfeld weer heel hard om lachen.

1 gedachte over “Gekozen Zonnekoninkjes”

  1. Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

    Leuk en aardig, maar het duurt tot er een nieuwe zonnekoning komt. Helaas kun je dat niet meer vragen aan die NL kasteelheer/campingbaas in de Ardèche, die heel goede maatjes met de burgemeester was. Zijn opvolger, toevallig concurrerende campingbaas, ontdekte problemen met zwart werk en nog wat ongein. Slot van het liedje: de kasteelheer stak zijn kasteel in brand en maakte zich zelf van kant… Dus nee, zo leuk vind ik dit systeem niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven