Peage: tempo draaien op de autoroutes

ma 14 juni 2021

Door Patrick de Graaf

Als ik dit tik is Frankrijk achterlijk genoeg nog steeds niet ‘geel’ verklaard. Maar ‘oranje’ (negatief reisadvies) of niet: er zijn toch alweer tamelijk veel Nederlandse en Belgische toeristen. Ontdekte ik vanmorgen bij de supermarché. Voor zover je dat een betrouwbare indicatie kunt noemen. En ik las net – alweer – een waarschuwing van de verkeersinformatiedienst Bison Futé (https://www.bison-fute.gouv.fr) dat er straks van de zomer met grote drukte op de wegen rekening gehouden moet worden. Een ‘inhaalslag’ van Frankrijk-liefhebbers die een jaartje hebben moeten overslaan.
Een van de charmes van het land is dat je geen wegenbelasting betaalt. Staan de ‘péages’, de toltarieven op de autoroutes, tegenover. Die dus voor een flink deel vooral door toeristen en buitenlands vrachtverkeer worden betaald.
Ik vertoon me zelden op zo’n autoroute. Via vaak aardige (maar meestal slecht onderhouden) binnenwegen kun je ook overal komen en haast is ook maar betrekkelijk.
Behalve dan voor de vakantieganger, ‘en route’ naar het zuiden.
Die zich zeker op zo’n ‘Zwarte Zaterdag’ kapot zal ergeren aan de files voor de tolpoortjes. Meestal is het dan ook warm.
Het is geen nieuws, maar misschien kan het toch geen kwaad nog eens op de ‘doorrij-badge’ te attenderen. Links van de tolpoort de indicatie T, niet al teveel auto’s voor je neus. Die hebben een badge en kunnen met maximaal 30 km/uur doorrijden. De facto gaat het om elektronisch betalen, minder vertraging. Bij andere poorten heb je altijd mensen die een creditcard in een gleuf moeten stoppen die nog in hun portefeuille zat. Of erger nog, bestuurders die contant geld in een bakje gooien. De overtreffende trap van erg: nog even blijven wachten op wisselgeld of een bonnetje voor er doorgereden wordt.
Dit kan dus anders en beter.
Regel voor je op vakantie gaat een zogeheten Bip & Go (www.bipandgo.com), een dingetje op je voorruit die er om wat mij betreft mysterieuze redenen voor zorgt dat bij de T-poort door kunt rijden. En aan het eind van de maand krijg je dan de tolrekening thuis gestuurd en wordt het bedrag van je bankrekening afgeschreven.
In de praktijk: zo’n badge kost € 10, plus € 10 verzendkosten. Reken voor de zekerheid op een dag of tien voor je ‘m in je brievenbus hebt.
Ik denk dat twee tientjes een vrij geringe investering is voor iets van gemoedsrust onderweg. En een geringere kans op een conflict met opgewonden standjes die ook haast hebben. Terwijl, die Méditerranée, die ligt er nog wel even.

15 gedachten over “Peage: tempo draaien op de autoroutes”

  1. Charl, je was me net voor met de ANWB. Weet jij toevallig waar je die houders voor autoruit kan krijgen? De mijne vergeten uit mijn inmiddels verkochte auto te halen.

   1. Afgelopen zondag,13 juni, hoefde ik mijn creditcard niet in de gleuf te steken.Gewoon even aanleggen met je kaart.

 1. Mooie benaming de doorrijbadge. Ik heb er geen, buiten de zomer heb je die niet nodig en op het moment de meeste Nederlandse toeristen naar Frankrijk gaan is het hoogseizoen en sta je ook met de ‘doorrijbadge’ in de file. Zonde dus van het geld. Kan anders. Lekker Frankrijk Binnendoor en relaxed naar het zuiden. En wat die slechte binnenwegen betreft, valt wel mee hoor ik mowt de echt slechte wegen nog tegen komen. ?

 2. Ik heb al enkele jaren zo een badge,ik ben er heel tevreden over,maar iemand een idee hoelang de batterijen in zo een bakje meegaan?ik ben altijd bang dat ik eens voor die poort sta met een hele rij auto’s achter mij en dat het bakje niet meer wetkt?

  1. Ze zeggen 7 à 8 jaar. Bij de grotere ANWB kantoren kunt u de batterij laten testen. Even op de site kijken bij welke winkels dat kan.

 3. Die van mij heeft het tien jaar gedaan en plots was het klaar, na twee maal file veroorzaakt te hebben gewoon gestopt bij een peage poort en gewisseld, binnen 10 minuten geregeld

 4. Ben nog steeds beniewd of iemand me kan vertellen of je zo’n badge ook kunt gebruiken als je een grote camper hebt gehuurd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven