Je huis verhuren? Wat verlangt je huurder?

di 22 juni 2021

Vakantie in Frankrijk, ja, wie kijkt er niet naar uit? En het aardige is: dit geldt voor huurders én verhuurders!

Als vakantieganger ga je meestal online op zoek naar een ideaal adres, bijvoorbeeld een huis met een zwembad in de Provence. Je krijgt op internet wat veelbelovende foto’s onder ogen, je boekt, en je gaat met hoge verwachtingen ‘en route’. Soms loop je dan tegen teleurstellingen op. Voor jou een kwelling, maar net zo goed voor de verhuurder die je misschien moet laten komen om een probleem op te lossen. Hij/zij zit niet op negatieve recensies te wachten. Als huurder wil je waar voor je geld, als verhuurder hoop je dat je gasten terugkomen.
En zo heel ingewikkeld is het niet om als verhuurder in elk geval aan de meest elementaire wensen van toeristen die op een droomvakantie rekenen, te voldoen.
Is de vraag wat je als verhuurder minstens geregeld moet hebben, of andersom geredeneerd: wat zijn de grootste ergernissen van huurders die méér en beter verwacht hadden?
Dit leert de praktijk.

1. De bedden
Wie niet goed slaapt, komt niet uitgerust terug van vakantie. Zorg dat de huurders lekker slapen, dat de bedden in orde zijn.
Wat zijn goede bedden? Qua afmetingen is minstens 160 cm breed en 200 cm lang stilaan de norm. Een goede lattenbodem of Boxspring is een vereiste, gecombineerd met een comfortabele medium kwaliteitsmatras die jarenlang haar stevigheid en soepelheid behoudt.
Zorg voor schone matrassen, hoofdkussens en (synthetische) dons dekbedden. Vervang desnoods de kussens en dekbedden om de 2-3 jaar. Met goede matrasbeschermers die na elke huurder gewisseld worden, houd je de matrassen schoon.
Huurders ergeren zich ook als er in de slaapkamer(s) niet voldoende opbergruimte is voor kleren, koffers en andere spullen. Nachtkastjes voor de mobiele telefoon of tablet, met daarop (uniforme) lampjes om nog even te kunnen lezen voor het slapen gaan, zijn voor huurders als iets vanzelfsprekends.

2. Wifi is essentieel
Wat is het eerste dat huurders checken op hun vakantieplek? De kans is groot dat ze meteen op zoek gaan naar de code van de wifi. Huurders delen vakantiefoto’s op social media, zoeken online naar tips voor uitstapjes, checken hun e-mails op hun mobiele telefoon, kijken Netflix op hun tablet, etc.
Kortom: een goed functionerende Wifi is tegenwoordig essentieel. Zorg ervoor dat de Wifi-ontvangst overal voldoende snel en stabiel is, zowel in het vakantiehuis als op het terras, en dat het abonnement voldoende groot is qua downloadcapaciteit en volume.

3. Het huis moet écht schoon zijn
Als een vakantiehuis niet tot in de puntjes schoongemaakt is, kun je erop rekenen dat de huurders zich ergeren en dan begint hun vakantie meteen al met een slecht gevoel. Ze zullen vervolgens extra kritisch naar alles kijken.
Vaak betalen huurders speciaal voor de (eind) schoonmaak. Als volgende huurder mag je dus verwachten dat alles pico-bello in orde is.
Als verhuurder ben je voor de schoonmaak vaak afhankelijk van lokale mensen. Zoek een hulp, of meerdere hulpen, waar je echt op kunt rekenen. Zij moeten in staat zijn om het huis volledig schoon te poetsen tussen vertrek en aankomst van de huurders. In dit opzicht kan er weleens wat fout gaan als een beheerder véél huizen in zijn portefeuille heeft. Zo iemand kan niet overal tegelijk zijn om na te lopen of het huis inderdaad helemaal proper is.
En wat als er toch nog iets niet in orde is bij aankomst of tijdens de verhuurperiode? Zorg ervoor dat jij als eigenaar/verhuurder jouw verhuurkantoor en/of de hulp(en) bereikbaar zijn. Zo kan er snel geschakeld worden.

4. Het zwembad
Huurders brengen op vakantie veel tijd door op het terras en aan het zwembad. Een ‘piscine’ dat niet in orde is, leidt vaak tot klachten. Zorg er als verhuurder voor dat er vlak voor de komst van de nieuwe huurders iemand langskomt voor het onderhoud. Ook een tussentijdse controle (halverwege de week) is aan te raden en wordt op prijs gesteld.
Leg een schepnetje zichtbaar bij het zwembad zodat huurders gemakkelijk zelf bladeren en insecten uit het water kunnen halen.
Denk ook aan het comfort rond het zwembad. Zorg dat de terrastegels schoon zijn, dat er meerdere schaduwplekken zijn, dat er voldoende ligstoelen staan en dat het tuinmeubilair ruim is afgestemd op het aantal huurders. Koop liever geen plastic meubelen die goedkoop ogen en snel stuk gaan.

5. De keuken
Vakantiegangers in een huurhuis koken vaak zelf. Zij rekenen dus op een goed uitgeruste keuken. Het begint met een grote koelkast en een groot diepvriesvak (of nog beter, een aparte diepvriezer). Zo kunnen huurders meteen voor meerdere dagen boodschappen doen. Wie kookt, wil dezelfde kwaliteit keukengerei als thuis. Voorzie de keuken van voldoende (scherpe) messen, vergieten, snijplanken. Maar denk ook aan een dunschiller en een knoflookpers.
Een Senseo- of Nespresso-apparaat mag tegenwoordig ook niet ontbreken. Uiteraard dienen alle keukenmachines schoon te zijn en in goede staat. Leg voor de zekerheid handleidingen op een zichtbare plek.
Zorg voor een uniform servies (geen samenraapsel van thuis) en voorzie van alles twee keer zoveel als het maximum aantal huurders. Niets zo vervelend als na het ontbijt al te moeten afwassen, omdat alle borden gebruikt zijn. En houd reserveservies achter de hand, voor je ’t weet is een glas of een bord gebroken.
Zorg er als verhuurder tot slot voor dat er schoonmaakspullen zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, sponsjes, etc. voorhanden zijn.

Onze ervaring leert dat huurders steeds veeleisender worden. Wat dit jaar nog als een luxe wordt gezien, is volgend jaar al vanzelfsprekend.
Wij denken: blijf als verhuurder ergernissen vóór door goed voor je huis en je huurders te zorgen.

Dit artikel is geschreven door Reli, dé verhuursite voor uw vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, en Woninginrichting Frankrijk, hét adres voor de aankoop van de meubels voor uw (tweede) woning in Frankrijk.

2 gedachten over “Je huis verhuren? Wat verlangt je huurder?”

 1. Inderdaad, je te verhuren woning moet picobello in orde zijn, ok! Er is een maar…..Steeds worden de huurders veeleisender en willen alle luxe, maar wel…voor de laagste prijs. Ook dat kan nog. Maar je krijgt steeds meer ‘******’ binnen in je mooie woning, die de boel achterlaten voor een vuilnisbelt.
  Mijn tip is:
  Ok, alles perfect in orde.
  De borgsom op €1000,=, terug te betalen binnen 2 weken na de verhuur periode, met aftrek van onregelmatigheden, beschadigingen, vernielingen en extra schoonmaakwerkzaamheden.
  Nee, het is niet alleen maar beschrijven hoe netjes ons te verhuren woning moet zijn om de huurders in de watten te leggen! Maar beschrijf ook eens de rechten van de verhuurder!! Met vriendelijke groet,
  Alexander.

 2. Beste Alexander,

  Bedankt voor je reactie en suggestie. Bij Reli werken wij inderdaad met een waarborg. Het bedrag bepalen we in overeenkomst met de eigenaar. Huurders betalen die vooraf aan Reli en na afloop van de vakantie storten wij dit terug. Indien de verhuurder opmerkingen heeft (bv. beschadigingen) dan houden wij dit af van de waarborg. Indien alles in orde is, dan storten wij de volledige waarborg terug (binnen de week na terugkomst).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven