Lac de Saint-Croix/Gorges du Verdon: paal & perk?

di 22 juni 2021

Een alarmkreet van de ‘Association pour la protection du Lac de Sainte-Croix et des sites du Verdon’: het wordt te gek met die toeristen. En de overheid moet dringend ingrijpen.
Zijn we zo’n beetje op de grens van de departementen Le Var en de Alpes-de-Haute-Provence, regio Le Sud/PACA. Weet iedereen die ooit in die omgeving heeft rondgetoerd: die Gorges zijn de diepste kloof van Europa en dat kunstmatige meer is in 1973 aangelegd. Top-attracties voor toeristen en dat loopt nu dus uit de hand. Met alle milieu-consequenties van dien.
In het hoogseizoen ellenlange files langs de gorges, elke avond zo ongeveer duizenden campers langs de oevers van het meer. Waar niemand zich iets aantrekt van de regel: minimaal 100 meter van het water. Elke dag zie je wel duizend bootjes en waterfietsen op het meer, de prefectorale regel met betrekking tot de gorges (40 wandelaars en mensen in een kano per uur) wordt door seizoen-ondernemers weggehoond en controle is er nauwelijks.
Toegegeven: het is er fantastisch. En behalve die natuur heb je er ook nog min of meer middeleeuwse stadjes als Les Salles-du-Verdon en Bauduen dat als het Saint-Tropez van het achterland te boek staat.
Maar de bij zo’n aanloop van toeristen onvermijdelijke vervuiling en beschadiging van de natuur gaan de Association nu echt te ver. Men eist van de overheden sterk beperkende maatregelen, om de gorges en het lac te redden. Zover zal het (nog?) wel niet komen; economische belangen.

4 gedachten over “Lac de Saint-Croix/Gorges du Verdon: paal & perk?”

 1. Robert van Elven

  Ik ben er in juli/augustus wel eens geweest met gasten die bij ons op bezoek waren. Dan schrik je inderdaad behoorlijk. Het is een drama. Kan me heel goed voorstellen dat er paal en perk gesteld moet worden, want het loopt inderdaad echt uit de hand.
  Zelf gaan we altijd in voor-of naseizoen. Dan is het rustig en inderdaad schitterend.

 2. Of je nu over dit mooie gebied spreekt of over de steden, het toerisme is een plaag geworden voor de natuur. Het is een wereldwijd probleem en de vraag die we al een paar jaar hebben is; hoe gaan we dit nog terugdringen?
  Tijdens de pandemie was t overal fantastisch, je kon de schoonheid weer zien. De pandemie wil ik niet terug maar wel het leven zonder de onrust, het jachtige en de overlast.

 3. Ik ken het gebied nog uit de midden 70tiger jaren.
  Toen was het er nog heel rustig. Inmiddels zijn we met veel meer mensen.
  De een zoekt rust, de ander juist vertier dat gaat niet goed samen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven