Actualités: zorgen om Delta-corona, zomer met noodweer, zwembadburkini’s, feminicide, en meer

za 26 juni 2021

Categorieën:

Zaterdag 26 juni

Corona: zorgen om de Delta-variant
Ofschoon de corona-cijfers een steeds gunstiger beeld laten zien, zijn de medische wereld en de autoriteiten beducht voor de verspreiding van de Delta-variant, vooral onder niet gevaccineerde jongeren. In de regio Nouvelle Aquitaine (en dan vooral in het departement Les Landes) zijn 85 Delta-besmettingen vastgesteld, in de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) 52, in de regio Le Sud/PACA 51 (cijfers van donderdag). Er wordt gevreesd voor een nieuwe uitbraak van het virus na de zomervakantie.
De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is de laatste 3 dagen van 24,13 naar 21,03 teruggelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 0,9% naar 0,8%.
In de ziekenhuizen verblijven nu 9.190 corona-patiënten, (voor het eerst minder dan 10.000) en van hen zijn er 1.389 ernstig aan toe, afgelopen woensdag nog 1.560.
Inmiddels zijn 33.139.912 mensen (49,2% van de bevolking) gevaccineerd en 20.678.609 (30,7%) twee keer.

Pensioenfouten
Het lijkt zo langzamerhand, ook internationaal, heel gewoon: rekenfouten bij overheidsinstanties. Meestal iets met computers. Uit onderzoek blijkt dat 16% van de Franse pensioengerechtigden gemiddeld € 511te weinig per jaar uitgekeerd krijgen. In de regio Le Sud/PACA zou het om 15.000 ‘vergissingen’ gaan, ongeveer 25%.

Tweede ronde verkiezingen
Morgen de beslissende finaleronde van de regionale en departementale verkiezingen. In de eerste ronde bleek dat de opiniepeilers er grandioos naast zaten. Er kwam niet veel terecht van de voorspelde zege van het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, geboekt voor zeges in zes regio’s. De grote winnaars van de verkiezing waren de thuisblijvers, met zo’n 68%. De voorspelde opkomst morgen: 36%. Volgens politicologen is dat gebrek aan belangstelling een uiting van afkeer en woede. De grote verliezer was de LREM (La République En Marche) van president Macron. Dat was wél correct voorspeld: die partij heeft nog nauwelijks een basis in de departementen en de regio’s, Macron begon in 2017 uit het niets. Maar pijnlijk was zijn nederlaag in de regio Hautes-de-France (Calais, Picardië) waar de president 6 ministers en staatssecretarissen op de kandidatenlijst had laten zetten. Ze haalden zelfs de 2e ronde niet. En de overtuigende winnaar daar was de min of meer partijloze Xavier Bertrand, die volgend jaar zelf president wil worden.
Volgens de opiniepeilers zou de partij van Le Pen nu alleen nog de regio Le Sud/PACA kunnen veroveren.

De zomer begon met noodweer
In grote delen van Frankrijk opende de zomer met heel slecht weer. Hevig regen en onweer, aanzienlijke materiële schade. Alleen het uiterste zuid-oosten van het land bleef gespaard. Bijvoorbeeld de wijnboeren in de Zuid-Ardèche zagen hun oogst teloorgaan: na de vorst in april nu hagel.

Festival-mondkapjes
Geen mondkapjesplicht meer op straat. Maar vanwege het verwachte grote aantal belangstellenden heeft de prefect van het departement Vaucluse bepaald dat tijdens het Festival d’Avignon (5-25 juli) en het Off-festival (3-31 juli) in het centrum van die stad tussen 12 en 01uur iedereen toch een masker moet dragen.

Geen burkini in het zwembad
Een enquête in opdracht van nieuwszender C-News leert dat 78% van de Fransen niet wil dat er in zwembaden burkini’s gedragen mogen worden.

Dagelijks brood
Volgens een onderzoek van de Fédération des Entreprises de Boulangeries
eet 87% van de Fransen elke dag brood. Maar wel minder dan in 2015: toen 114 gram per dag, nu 105 gram. Zo’n 96% is qua smaak en versheid tevreden over de kwaliteit van traditioneel gebakken brood, 65% meent dat die kwaliteit verbeterd is. Bio en glutenvrij brood spelen een marginale rol.

Werklozenwet tegengehouden
De Conseil d’Etat (Raad van State) heeft nee gezegd tegen de nieuwe regeling voor werklozen. Een van de grote hervormingsprojecten van president Macron. Werklozen zouden gemiddeld 17% minder aan uitkering krijgen, maar dan gedurende 14 maanden in plaats van 11. De invoering van die wet was vanwege corona (en de Gele Hesjes) uitgesteld, maar zou per 1 juli van kracht worden. Gaat nu dus niet door.

Affaire Bacot: hét gesprek van de week
In Frankrijk ging de meeste aandacht deze week uit naar Valérie Bacot (40) die wegens moord terecht stond voor het cour d’assises van Saône-et-Loire. Het staat vast dat ze haar man en de vader van haar 4 kinderen na 18 jaar huwelijk heeft doodgeschoten. Die echtgenoot was haar stiefvader die haar op 12-jarige leeftijd verkrachtte. Er is veel meer gruwelijks in dat huwelijk gebeurd, Valérie werd ook tot prostitutie gedwongen.
Er werd in Frankrijk vrij massaal gedemonstreerd ten gunste van de verdachte. ‘Feminicide’ (huiselijk geweld, doodslag in echtelijke kring) is een groot item in Frankrijk.
Veel verwijzingen naar de affaire Jacqueline Sauvage die in 2012 haar man na jaren mishandeld te zijn, vermoordde. Ze kreeg 10 jaar. Na veel ophef gaf president Hollande haar in 2016 gedeeltelijke gratie. Maar justitie weigerde haar voorwaardelijk vrij te laten. Waarna Hollande haar een paar maanden later algehele gratie schonk.
Valérie Bacot is gisteren tot 4 jaar veroordeeld, waarvan 3 jaar voorwaardelijk. Ze heeft er al een jaar voorlopige hechtenis op zitten, ze hoeft niet meer terug naar de gevangenis.

3 gedachten over “Actualités: zorgen om Delta-corona, zomer met noodweer, zwembadburkini’s, feminicide, en meer”

  1. Ja, ik maak me ook zorgen, ondanks ‘t feit dat er meer dan 20 milj. 2x gevaccineerd zijn , breekt nu de vakantieperiode aan, met alle versoepelingen van dien. De mensheid “kennende ” gaan straks alle remmen los, en, wellicht denk ik negatief , maar er zijn nog niet genoeg mensen 2 x gevaccineerd. Zeker niet in de jongerengroep en die gaan alle maal los. Begrijpelijk , maar gevaarlijk . Dus , ik denk dat we begin september weer terug zijn en er weer zéér noodzakelijke maatregelen genomen moeten worden. Ik hoop dat ik ‘t mis heb.

  2. Een ‘opstekertje’ voor eenieder die gevaccineerd is ….
    Het Britse instituut voor gezondheid, de PHE, verklaarde dat gevaccineerden een 3,25 hoger risico lopen te overlijden aan de Delta variant dan ongevaccineerden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven