Salade van haricots verts

vr 25 juni 2021

Door Renée-Vonk-Hagtingius

Ondanks de bij vlagen opflakkerende mistral is het behoorlijk benauwd, al dagen. De honden hangen lusteloos rond in de schaduw op het terras, ik hang zo ongeveer net zo lusteloos achter m’n computer. Maar ja, er moet gewoon gewerkt worden, brood op de plank. Al denk ik dat ik het vandaag maar laat bij een stukje stokbrood en een frisse salade. Met dit weer kan een stevige stamppot nog wel even buiten beeld blijven. Liever licht verteerbaar voedsel in bescheiden hoeveelheden. Maar wel graag met een beetje variatie: elke dag sla knagen is ook niet alles. Dus wordt het vanavond een salade van haricots verts. Die groene boontjes komen overigens van oorsprong uit Peru in het Azteeks heten ze ayacolt) en werden door Columbus vanuit de nieuwe wereld meegenomen naar de oude. Via paus Clément VII – die wat zaadjes aan koningin Catherine de Médicis cadeau deed – kwamen ze aan het Franse hof terecht. Geen succes, tot Italiaanse koks aan het einde van de 18e eeuw op het idee kwamen om niet de volwassen (saaie, taaie) bonen klaar te maken, maar de malse, jonge scheuten; de haricot vert was geboren. Napoléon was er dol op, maar dan wel met een flinke scheut olijfolie erover, je bent Zuid-Europeaan of niet. Het werd de basis voor de haricots verts-salade. En op die basis kun je eindeloos variëren. Vandaag gaan we voor deze groene hap.

Ingrediënten:
400 gram haricots verts (of sperziebonen)
80 gram amandelschaafsel
16 snoeptomaatjes
1/3 groentenbouillontablet
sap van een halve citroen
1 afgestreken eetlepel suiker
2 tenen knoflook
witte wijn
notenolie of olijfolie
zwarte peper uit de molen

Bereiding:
Haal de bonen af, snij ze in drieën en kook ze beetgaar. Gooi ze in een vergiet en laat ze uitlekken.
Laat intussen in een grote droge koekenpan met anti-aanbaklaag, het amandelschaafsel op laag vuur goudbruin kleuren. Niet laten aanbranden, anders smaakt het bitter. Doe het schaafsel in een kommetje en zet weg.
Snij de snoeptomaatjes in plakjes (of doormidden, als ze erg klein zijn), pers de ½ citroen uit, pel de knoflooktenen.
Doe een scheut olie in de pan waarin de bonen zijn gekookt en laat warm worden (niet heet!). Knijp er de knoflooktenen boven uit en laat even op laag vuur sudderen.
Giet er een scheut witte wijn bij, verkruimel de 1/3 bouillontablet er overheen en roer door elkaar.
Doe er de suiker en het citroensap bij en roer om tot de suiker gesmolten is.
Gooi de bonen erbij, plus het amandelschaafsel en geef een paar draaien aan de pepermolen. Roer alles nog eens om en laat doorwarmen. Draai het vuur uit en schep er vlak voor het opdienen voorzichtig de kerstomaatjes doorheen, zodat ze nog net even warm worden maar niet verprutten.
Serveer lauwwarm en geef er een stukje stokbrood en een verfrissend glas koude witte of rosé bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven