Actualités: echec voor Macron, Zidane als bondscoach

di 29 juni 2021

Categorieën:

Verkiezingen: echec voor Macron en Le Pen
De regionale en departementale verkiezingen zijn uitgelopen op een echec voor president Macron (La République En Marche, LREM) en Marine Le Pen van het Rassemblement National (RN), ex Front National.
Mme Le Pen veroverde geen enkele regio, ook niet Le Sud/PACA waar haar partij de grootste kans maakte.
De opkomst van de kiezers was gering: 38%. Je zou kunnen zeggen dat de thuisblijvers de grote winnaars waren.
Als je naar de landelijke cijfers kijkt, scoorden de centrum-rechtse Les Républicains (LR) met 36,9% het best, gevolgd door ‘links’ (inclusief de ‘groene’ EELV (Europe Ecologie Les Verts) met 35%. Het RN bleef op 21,2% steken, La République En Marche (LREM) van president Macron op 6,4%.
Alle ‘zittende’ regio-presidenten van rechts en links werden herkozen.
Het lijkt nu minder zeker dat het bij de presidentsverkiezingen in april 2021 opnieuw gaan tussen Macron en Le Pen. Ter rechterzijde hebben zich minstens drie regio-presidenten in de kijker gespeeld: Xavier Bertrand (Hautes-de-France), Valérie Précresse (Île-de-France) en Laurent Wauguiez (Auvergne-Rhône-Alpes).
Deze namen zullen we vaker gaan tegenkomen.

Zinedine Zidane naar ‘Les Bleus’?
Iets van complete verbijstering vandaag in Frankrijk: hoe was het mogelijk dat de topfavoriet voor het EK voetbal door een paar Wilhelm Tell’s naar huis werd gestuurd? Het voormalige wonderkind Kylian Mbappé (‘marktwaarde’ € 189 miljoen) krijgt de schuld, gemiste strafschop.
Maar inmiddels staat ook de positie van bondscoach Didier Deschamps ter discussie. Die Frankrijk in 2018 wereldkampioen maakte.
De eerste geruchten: Deschamps (nog een contract tot en met het WK in Qatar) houdt ermee op en wordt vervangen door Zinedine Zidane, die ondanks een doorlopend contract bij Real Madrid opzegde en vaak heeft gezegd dat hij het liefst bondscoach van Frankrijk zou zijn.

2 gedachten over “Actualités: echec voor Macron, Zidane als bondscoach”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Tja, een ouder iemand, met gezag, discipline… Komen we dan niet uit bij een zekere gymnastiekleraar op leeftijd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven