Actualités: Delta-angst, vaccinatieplicht, volle gevangenissen, ouderschapsverlof, dure huizen, en meer

za 3 juli 2021

Categorieën:

Zaterdag 3 juli

Corona: de Delta-angst slaat toe
Het is vooralsnog een beetje de vraag hoe Frankrijk er qua corona voorstaat. Er liggen minder mensen in de ziekenhuizen (nu 8.232, 395 minder dan afgelopen woensdag in ons wekelijks cijferoverzicht) en 1.162 patiënten (-88) moeten beademd worden.
Maar voor het eerst in weken is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) licht gestegen: van 18,54 naar 19,27. En ofschoon het besmettingspercentage (positief getesten) op 0,8% bleef staan, is er toenemende ongerustheid over de Delta-variant. Die bij steeds meer positief geteste mensen wordt aangetroffen. Met name in de regio’s Le Sud/PACA en Nouvelle Aquitaine komt Delta vaker voor dan elders in het land. In ongeveer 25% van de positieve testen in die regio’s.

Enquête: 58% van de Fransen wil een vaccinatieplicht voor iedereen. In november was dat nog 38%.

Er is een wet in voorbereiding die medewerkers in de zorg tot vaccinatie verplicht.

Enquête: van de Fransen die op vakantie willen, heeft 50% vanwege corona-zorgen nog niet geboekt.

In het departement Le Var heeft de prefect een aantal beperkende maatregelen (soms toch maskers op straat, geen alcohol in de publieke ruimte) tot 16 juli verlengd.

De bondscoach mag blijven
Ook in Frankrijk verslagenheid (en rellen) na de uitschakeling van ‘Les Bleus’ tijdens het EK-voetbal. Ruim 270.000 Fransen tekenden een petitie waarin gesteld werd dat de fatale wedstrijd tegen Zwitserland over moet. De Zwitserse keeper stond niet correct opgesteld toen het voormalige wonderkind Mbappé de beslissende penalty miste. Kansloze missie natuurlijk.
Inmiddels leert een enquête dat 77% van de Fransen vóór het aanblijven bondscoach Didier Deschamps is. Hij wil zelf ook door en de bond zal hem niet ontslaan.

Gevangenis-drama
De situatie in Franse gevangenissen is ontoelaatbaar. Schreef de Raad van Europa al in rapporten in 2012 en 2017. Nu heeft de ‘commissie ter voorkoming van marteling’ van die Raad opnieuw gerapporteerd: het is eerder slechter dan beter geworden. In sommige ‘prisons’ is de overbevolking 200%, er zijn voorbeelden van 2 of zelfs 3 gevangenen in een cel van 10m2. Er is ook volstrekt onvoldoende ruimte (en aandacht) voor opgesloten mensen met psychische klachten. De commissie stelt vast dat maar weinig gedetineerden een formele klacht indienen. Maar in gesprekken met leden van de commissie gaat het regelmatig over racisme en homofobie en er worden klappen uitgedeeld, ook aan minderjarigen. Voor verbetering op korte termijn stelt de commissie voor meer gevangenen met een elektro-enkelband vrij te laten.

Ouderschapsverlof verlengd
Sinds 1 juli is het ouderschapsverlof van 14 naar 28 dagen verlengd. Jonge ouders zijn verplicht na de geboorte van hun kind 7 dagen verlof op te nemen. De overige dagen mogen over een periode van 6 maanden worden uitgesmeerd.

Méér klimaat-maatregelen verordonneerd
De gemeente Grande Synthe (bij Duinkerken, 23.000 inwoners) wendde zich tot de Raad van State: de regering doet niet genoeg om aan de eisen, vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs, te voldoen. Grande Synthe denkt dat de gemeente door de stijging van de zeespiegel op termijn in het water verdwijnt, nu er niet voldoende wordt gedaan. Tot verbazing van het landsbestuur in Parijs kreeg de gemeente van de Raad van State gelijk. Die vonniste dat de regering nu binnen 9 maanden nieuwe, scherpere klimaat- en milieumaatregelen moet treffen.

Saint-Jean-Cap-Ferrat: ’s lands duurste huizen
Tot voor kort was landelijk gezien de gemiddelde huizenprijs in de ‘betere’ wijken van Parijs het hoogst. Maar die eerste plaats is nu overgenomen door Saint-Jean-Cap-Ferrat, het uniek gelegen schiereiland in de Alpes-Maritimes. Er wonen iets van 1.600 mensen die niet onbemiddeld zijn. Nu betaal je er voor een huis gemiddeld € 14.058 per m2. In Parijs ben je iets voordeliger uit. Er lijkt sprake van een corona-effect, mensen willen weg uit de drukke steden, de huizenprijzen stijgen in rustiger oorden. Ook in Bretagne en in La Vendée zijn volgens de makelaars de huizenprijzen onder invloed van corona bovengemiddeld opgelopen.

1 gedachte over “Actualités: Delta-angst, vaccinatieplicht, volle gevangenissen, ouderschapsverlof, dure huizen, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven