Het is weer brandweer! (met kaart en filmpje)

za 3 juli 2021

Categorieën:

Even een optelsommetje. Bos + droogte + mistral + dombo’s = ? Inderdaad, brand. Zo’n beetje 1 op de 2 bosbranden is te wijten aan onbenul en onvoorzichtigheid.
Zoals elk jaar is er in de zomer een flinke kans op bosbranden hier in het zuiden. Zeker nu het al geruime tijd niet heeft geregend, de temperaturen 30 graden of meer aantikken en de mistral er maar niet mee wil ophouden.
Vooral de extreem bosrijke Var geldt als groot risicogebied. Maar ook in andere ‘ontvlambare’ departementen zoals de Alpes-Maritimes, de Bouches-du-Rhône, de Vaucluse en de Alpes-de-Haute-Provence wordt door de overheden aangedrongen op extra behoedzaamheid. Inmiddels hebben we alweer bosbranden gehad bij Bormes-les-Mimosas, Seillans, Roquebrune, Arles, Mouriès, Saint-Martin-de-Crau, en de lijst wordt vast nog langer.
Jaarlijks gaan er vele hectaren prachtig bosgebied verloren, worden flora en fauna voor lange tijd ernstig en soms onherstelbaar beschadigd, gaan huizen in vlammen op en worden mensenlevens in gevaar gebracht. Of erger.
Dus helpt mee zo’n ramp te voorkomen en let een beetje op. Niet alleen door voorzichtig te zijn, maar ook als je denkt een (beginnende) bosbrand te zien of te ruiken. Bel meteen de brandweer (18) of het noodnummer 112 en leg uit waar je bent en wat je ziet of ruikt; je wordt absoluut serieus genomen, zelfs al zou het loos alarm zijn, er staat teveel op het spel.

Deze preventieve maatregelen kun je zelf nemen
(klik op de foto om te vergroten)

Klik hier voor de interactieve kaart met actuele brandhaarden.

Klik hier voor een preventievideo van de overheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven