Boîte à lire: onze boekentips

vr 9 juli 2021

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Onze boekenrecensent Maria Edelman leest alles wat los en vast zit en vertelt graag over wat haar opvalt en aanspreekt. Haar bevindingen lees je hieronder.

Het lied van de mistral
Als je een tijdje in het zuiden verblijft, heb je zo je eigen mening over de mistral. Die mysterieuze en onvoorspelbare wind is mijn vriend niet, ik ben niet zo van briesjes die ineens voor orkaan spelen. Toen ik hier pas woonde werd me verteld dat de mensen letterlijk gek worden van die wind en inmiddels snap ik dat. Dus met enige huiver en achterdocht begon ik aan ‘Het lied van de mistral’, die titel klonk als een lofzang. Wat aan de andere kant bij voorbaat intrigeerde, was dat dit boek van Olivier Mak-Bouchard (1983) in 2020 door de Franse boekhandelaren met de Prix Première Plume, hun prijs voor de beste debuutroman, was bekroond. Beetje lastig oordelen (wie leest alle debuten?) maar ik vind Het lied van de mistral een voortreffelijk boek. De auteur woont nu weliswaar in de VS, maar het verhaal speelt onmiskenbaar in de Luberon waar hij opgroeide, een van de mooiste gebieden van Frankrijk. Je leest over de natuur, de geschiedenis, de folklore en zelfs recepten. Maar per saldo gaat het om spannende clandestiene opgravingen, echte vriendschappen en de nalatenschap van voorouders. En het is spannend, de bureaucraten van het kadaster komen moeilijk doen. Hoe het allemaal afloopt? Iedere lezer zal verbouwereerd zijn. Die mistral dan? Onze Lieve Heer was nog niet helemaal klaar met het ruige gebergte van de Luberon. Hij raadpleegde Water, Lucht, Aarde en Vuur. De mistral was voor alle partijen een aanvaardbaar compromis. Aldus Mak-Bouchard. Ik denk daar genuanceerd over.
Het lied van de mistral, door Olivier Mak-Bouchard. Uitgeverij Meulenhoff, € 22,99.

Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman
Gerede kans dat je belangstelling nu vooral naar lichtvoetige vakantielectuur uitgaat. Al helemaal als je nu in Frankrijk bent, of ernaar toe gaat. Dan is de serie detectives van Madame le Commissaire van Pierre Martin wat mij betreft nogal aanbevolen. Die Pierre Martin is overigens het pseudoniem van een Duitse auteur, maar wat zou dat? Hij heeft onmiskenbaar verstand van (vooral) Zuid-Frankrijk en we maken kennis met Mme Isabelle Bonnet, het bewierookte hoofd van de geheime dienst in Parijs. Nadat er een aanslag op haar is gepleegd, gaat ze terug naar haar (fictieve) geboortedorp aan de Côte d’Azur waar ze – zoals het in detectives betaamt – niet tot rust komt. Er is in het gehucht een Engelsman verdwenen en in zijn huis wordt een even dode als naakte vrouw gevonden. ‘Parijs’ belt met Mme Bonnet: los dit even op. En dan krijg je dus de klassieke ellende van formidabele ruzie tussen lokale brigadiers en een nota bene al gepensioneerde ‘cheffe’ uit helemaal Parijs. In één middag heb ik het boek helemaal uitgelezen: qua ambiance heel herkenbaar, het is best spannend, er valt ook nog genoeg te lachen. Pierre Martin weet van schrijven en ik heb begrepen dat er een alweer een nieuwe ‘Madame le Commissaire’ in deze serie onderweg is. Mooi zo!
Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman, door Pierre Martin. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, € 20,99

2 gedachten over “Boîte à lire: onze boekentips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven