Actualités: Delta grijpt om zich heen, toespraak Macron, verplichte vaccinatie, windmolens in de Méditerranée, peperdure peuk, en meer

za 10 juli 2021

Categorieën:

Zaterdag 10 juli

Corona: Delta grijpt om zich heen
Terwijl gisteravond (vrijdag) de discotheken en nachtclubs voor het eerst weer open mochten, verspreidt de gevreesde Delta-variant van het virus zich snel. Van de positief geteste mensen is nu 51,7% met Delta besmet. Dat is een landelijk cijfer. In de regio Le Sud/PACA gaat het om 73,2%, in Parijs om 64%. In Le Sud/PCA komt Delta heel vaak voor in de departementen Le Var (87%) en de Alpes-Maritimes (81%).
Nog afgezien van Delta verslechtert de situatie in Frankrijk. Afgezet tegen afgelopen woensdag (het wekelijks cijferoverzicht op dit platform) liggen er wel minder mensen in de ziekenhuizen (nu 7.275) en minder patiënten zijn (953) zijn er ernstig aan toe, maar andere indicatoren zijn weinig geruststellend. Zo loop het aantal nieuwe besmettingsgevallen weer op, de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) binnen 24 uur (donderdag/vrijdag) van 39,2 naar 47,2. Volgens de regering is de kritische grens 50. In Parijs ligt dat cijfer nu op 69,6, in het departement Alpes-Maritimes op 47. Het besmettingspercentage steeg in één etmaal van 0,9% naar 1%.
Er zijn 35.339.191 mensen (52,4% van de bevolking) gevaccineerd en 26.302.376 (39%) twee keer.

– President Macron spreekt maandag om 20 uur de natie toe. De aankondiging van nieuwe maatregelen wordt niet uitgesloten.

– De Franse regering dringt erop aan Spanje en Portugal te mijden. Er geldt (nog?) geen reisverbod naar die landen.

– Enquête: 61% van de Fransen is voor verplichte vaccinatie voor iedereen. Ook 61% is voor extra beperkende maatregelen voor niet-gevaccineerden.

Gemiddeld vakantiebudget: € 1.505
Voor zover ze op vakantie (kunnen en/of willen) gaan, trekken de Fransen gemiddeld € 1.505 uit voor een ’s zomers verblijf elders. Dan komt het goed uit dat ‘lagere’ ambtenaren (C-klasse, bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg) er – afhankelijk van anciënniteit – € 40 tot € 100 maandelijks netto bij krijgen. Gaat om 1,2 miljoen mensen, kost de staat € 2 miljard.

Volksraadpleging: windmolens in La Grande Bleue?
Tussen 12 juli en 31 oktober organiseert de regering een vorm van volksraadpleging via internet, plus allerlei ‘fysieke’ vergaderingen en bijeenkomsten op het strand. Onderwerp: ‘ja’ of ‘nee’ tegen drijvende windmolenparken in de Méditerranée. Het gaat om een voorgenomen project van twee van die parken die elk 3 miljoen huishoudens van stroom zouden kunnen voorzien.

Enquête: handen af van het pensioen
Zo’n 70% van de Fransen wil niet dat de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar gaat. Een van de hervormingen die president Macron tijdens zijn verkiezingscampagne in 2017 had aangekondigd. Organisaties van werkgevers en -nemers vinden nu dat de kwestie over de presidentsverkiezingen van april 2022 moet worden heen getild.

Klimaat niet in de grondwet
De Senaat heeft nee gezegd tegen het regeringsvoorstel een referendum uit te schrijven over de vraag of klimaatbescherming in de grondwet moet worden opgenomen. Was een idee van de Convention Citoyenne, een initiatief van president Macron tijdens of na de Gele Hesjes-crisis: 150 willekeurig geselecteerde Fransen werd gevraagd met voorstellen te komen. Macron zei ja tegen de suggestie en stelde een desbetreffend referendum voor. De Senaat wil het niet, het voorstel is nu ingetrokken.

Justitie valt bij justitie binnen
Drie rechters van het Cour de Justice de la République (CJR), vergezeld door 20 gendarmes, kwamen deze week huiszoeking doen bij het ministerie van Justitie. Ze bleven 15 uur rondneuzen, bekeken ambtelijke e-mails en namen een telefoon van minister van Eric Dupond- Moretti in beslag. Ingewikkelde kwestie, dat CJR is de enige rechtbank die zich met ‘zittende’ ministers mag bezighouden. Dupond-Moretti was een aanvallende, populaire en succesvolle strafrechtadvocaat voor hij ineens minister werd. Hij had ruzie met rechters en aanklagers, trok lopende klachten tegen hen in toen hij tot op zekere hoogte hun baas werd, maar zou als minister toch zijn doorgegaan zijn gelijk te halen. Misbruik van macht, en de minister is daarvan nu officieel verdachte. Op 16 juli moet hij voor rechter verschijnen. De vraag die Frankrijk bezighoudt: kan de president een minister van Justitie handhaven die zelf verdachte is?

Peuk à € 1.000
In het tamelijk toeristische stadje Obermal (Elzas) hebben ze genoeg van vuiligheid op straat. In de gemeentelijke politieverordening staat nu: een peuk, een hondendrol, andere troep: vaste boete van € 1.000. Andere gemeenten in Frankrijk overwegen nu een vergelijkbare sanctie.

3 gedachten over “Actualités: Delta grijpt om zich heen, toespraak Macron, verplichte vaccinatie, windmolens in de Méditerranée, peperdure peuk, en meer”

  1. 1000,00 € boete voor het werpen van vuil op straat, achterlaten hondendrol.
    Gezien het grote aantal drollen die ik tegen kom tijdens het uitlaten van mijn hond (ik ruim het altijd op) wordt dit een mooi verdienmodel.

    Lijkt mij ook wel wat voor in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven