Actualités: strengere coronaregels voor Nederlanders, presidentverkiezingen, luchtvervuiling, tekort horecapersoneel, fileleed, en meer

za 17 juli 2021

Categorieën:

Zaterdag 17 juli

Corona: Frankrijk strenger voor Nederlanders
Zoals vandaag al eerder bericht: spoedbesluit van de Franse regering: reizigers uit Nederland die niet ‘volledig’ gevaccineerd zijn, moeten vanaf vannacht (18 juli, 0.00 uur) een negatieve test kunnen overleggen die jonger dan 24 uur is! De maatregel geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland.
De Franse bezorgdheid is begrijpelijk, want de situatie in het land verslechtert met de dag. In het afgelopen etmaal 10.908 nieuwe besmettingsgevallen, in de voorbije week 30.254 en in de week daarvoor ruim 17.000.
Ook andere indicatoren rechtvaardigen de ongerustheid. Want de ‘taux d’ incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is sinds woensdag in een paar dagen tijd van 39,5 naar 53,23 gestegen en ligt daarmee dus weer boven de kritische grens van 50. Ook het besmettingspercentage (positief getestten) liep in 3 dagen snel op: van 1,2% naar 1,6%.
Er liggen gelukkig wel iets minder corona-patiënten in het ziekenhuis, nu 6.971. Eerder deze week 7.076. Aan de beademing nu 899 ernstig zieken, was 933.
Gevaccineerd zijn nu 37.119.805 mensen (55,1% van de bevolking) met een eerste prik, en 29.781.387 (44,2%) twee keer.

– Ook vandaag (zaterdag) weer in veel steden demonstraties tegen de ‘pass sanitaire’ die verplicht is of wordt bij café- en restaurantbezoek, voor toegang tot ‘centres commerciales’ (niet voor ‘individuele’ supermarchés), musea, festivals, etc.
– Op de nationale feestdag 14 juli waren er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 19.000 manifestanten op de been. Ze vrezen dictatuur en eisen vrijheid.
– Een enquête zou leren dat 62% van de Fransen voor verplichte vaccinatie dan wel een ‘pass sanitaire’ is en 38% tegen.
– In het departement Pyrénées Orientales is de ‘couvre-feu’ (avondklok) vanaf 23 uur heringevoerd.
– In Saint-Malo (Bretagne) weigert een bistro-eigenaar klanten naar hun ‘pass sanitaire’ te vragen. Hij heeft alvast € 45.000 apart gelegd om straks de aangekondigde boete te kunnen betalen.
– Politie en gendarmerie laten weten dat ze niet gaan controleren of exploitanten van cafés, musea, etc. serieus werk maken van de corona-maatregelen. De ‘forces de l’orde’ hebben daar echt geen tijd voor, vindt men.

Presidentsverkiezingen in april
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op 10 april 2022, de tweede op 24 april. De parlementsverkiezingen volgen op 12 en 19 juni. Emmanuel Macron heeft nog niet bevestigd dat hij weer meedoet. Maar zijn toespraak tot de natie (afgelopen maandag) die niet alleen over corona ging, wordt door velen gezien als een verkiezingsspeech. Er zijn veel mensen die wel een tijdje (5 jaar) in het Élysée willen wonen. Alleen al via de ‘groen linkse’ partij EELV (Europe Ecologie Les Verts) hebben zich vijf kandidaten aangemeld. En er is zoals te doen gebruikelijk in Frankrijk ook meteen een ‘kwestie’: hoezo presidentsverkiezingen midden in de schoolvakanties? Kan consequenties hebben voor het aantal kiesgerechtigden dat naar het stembureau gaat. De opkomst bij de recente regionale en departementale verkiezingen was dramatisch gering.

Luchtvervuiling: Parijs, Nice en Nancy
Volgens het Amerikaanse onderzoeksinstituut Utility Bidder is de lucht het meest vervuild in Lima (Peru), Bogota (Colombia) en Santiago (Chili). Maar Frankrijk komt er ook niet goed vanaf. Weliswaar nog achter Tokio, Sydney en Dublin en voor Detroit, Londen en Buenos Aires staat Parijs op de 39e plek, Nice op 42 en Nancy op 86.

Fooienpot: dramatisch tekort aan horecapersoneel
Ook gevaccineerd of voorzien van een ‘pass sanitaire’ is het maar de vraag of je in het café of restaurant binnen een overzienbaar tijdsbestek bediend wordt. In de Franse horeca is sprake van een enorm personeelstekort. Veel mensen hebben sinds corona voor een ander, minder zwaar, beroep gekozen. Er golden ten tijde van de ‘confinement’ (lockdown) wel regelingen met betrekking tot salarisvergoedingen. Maar de fiscaal lastige ‘fooienpot’ bleef bij de regering buiten beschouwing. Veel horecamedewerkers zagen hun inkomen dalen en zochten in een andere branche werk.

Liever sneller rijden
Een enquête wijst uit dat 72% van de Fransen tegen een maximumsnelheid van 30 km in de steden is. Zoals burgemeester Anne Hildago voor haar Parijs wil. Snelheid was vandaag niet zo’n item op de autoroute: nog geen ‘zwarte’ zaterdag, maar alvast wel een ‘rode’. Met 1.000 km file rond het middaguur.

2 gedachten over “Actualités: strengere coronaregels voor Nederlanders, presidentverkiezingen, luchtvervuiling, tekort horecapersoneel, fileleed, en meer”

    1. De maatregel geldt ook voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland.
      Staat in de tekst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven