Het Franse nieuws gehaald

za 17 juli 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

In Frankrijk hoor of zie je in het nieuws heel zelden iets over Nederland dan wel België. Naar Frans idee Madurodam-naties met een kabouterbevolking, alleen interessant met het oog op de toeristen-euro’s. En de laatste anderhalf jaar worden die landjes ook wel in corona-verband genoemd, meestal niet in positieve zin. Of soms ook wel, heel uitzonderlijk, als de météo voorspelt dat er mogelijk prettig weer uit het noorden aankomt.
Ik heb nog wel zo’n paspoort, maar ik vind het geen punt dat Nederland en België er in de (journalistieke) waarneming van de Fransen amper toe doen. Hoe langer je geëmigreerd bent, hoe minder je nog geboeid bent door je land van toen. De afstand wordt steeds groter.
Ik vond het dus heel bijzonder dat er op de Franse tv, nieuwssites en in de kranten iets van aandacht was voor de moord op Peter R. de Vries. Er werd me door iemand van Nice-Matin zelfs gevraagd hem te ‘duiden’. Wat moet je dan? Misdaadjournalist, ombudsman, hulpverlener, tv-presentator? Leg het maar uit. Zo’n fenomeen met een combi van rollen is bij mijn weten in Frankrijk onbekend. En – denk ik – onbestaanbaar. In dit land staan er onwrikbare piketpaaltjes geslagen rond elk vakgebied(je), en o wee als je je over de afrastering waagt.
Ondertussen was en is het gewoon overdreven ’s zomers druk op de autoroutes. Die naar het zuiden en richting de Atlantische kust. Wat nou, corona? Lange neus. Er wordt tegenwoordig van alles uitgezocht via nutteloze enquêtes (de prijs van een croissantje in Parijs ten opzichte van die in Cannes, ik noem maar wat), maar ik zou eigenlijk wel willen weten (niet echt hoor) waarom in het zuiden van Frankrijk veruit de meeste buitenlandse kentekens aan een Volvo hangen. Je verveelt je weleens op het terras van een café en dan doe je je eigen ‘onderzoek’. Ik weet nu dat Citroën qua grensoverschrijdende kentekens in Zuid-Frankrijk op 2 staat, en Renault op 3. BMW’s komen in mijn telling niet voor. Ik lieg: op 27 staat de BMW-cabrio.
Het wachten is volgens mij op een desbetreffende analyse van een beetje filosoof. Daarvan hebben we er in Frankrijk een overdosis. Geen tv-zender, geen krant zonder filosoof. Ik heb begrepen dat filosofie al op de basisschool onderwezen wordt. Met enig succes? Eén avondje Franse tv-journaals en je weet genoeg over helder denken.
Maar dus niets over die Volvo’s.

1 gedachte over “Het Franse nieuws gehaald”

  1. Waar de Fransen geen rekening mee houden is de absurde, zojuist ingevoerde 24 uurs PCR test. Mensen die dachten keurige met een 72 uurs test, dit weekend te kunnen reizen, moeten even een nieuwe test laten afnemen en een nieuwe vlucht boeken. Heerlijk gastvrij ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven