Vertaalrobot

do 22 juli 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Het is al een dag of wat warm, heel warm. Ook vandaag weer een graadje of 34 buiten op het terras, daar wil je alleen ’s ochtends vroeg en avonds nog zitten. Dat zijn wel hele mooie momenten trouwens, als bij het krieken van de opwarmende ochtend de cigales beginnen te zingen, of als de maan vanachter het rotsmassief oprijst en je zelfs geen lampje meer nodig hebt om je glas terug te vinden. Waar je dan vanzelfsprekend nog – ècht – een allerlaatste versnapering in tapt. Maar ja, overdag moet er gewoon gewerkt worden en met zulke temperaturen is dat ‘in het zweet des aanschijns’. Nou, dat wil wel druipen. Officieel is het thuiskantoortje geheel geïsoleerd maar ik heb het idee dat de vorige bewoner toch vooral bedoelde dat je dan de deur achter je dichtdeed. Om aan die onwerkbare situatie een einde te maken kwam er een jaartje of twee geleden een ‘clim mobile’, een verrijdbare airco van compact formaat die na lang gezoek op internet als ‘beste koop’ uit de bus kwam. Krachtig van koelcapaciteit, fluisterstil en ook nog een verwarmfunctie voor ’s winters; te mooi om waar te zijn. Dat was het dus ook. Jawel, het ding koelt heel behoorlijk, maar het maakt een pokkenherrie waar je na een uurtje of wat stampende hoofdpijn van krijgt. En die kachel doet het ook al niet.
Geklaagd? Tuurlijk. Geholpen? Tuurlijk niet. Garantie verlopen? Ook niet, maar daar had deze firma geen boodschap aan; alles wat je reclameerde viel nét niet onder de garantievoorwaarden.
Dus bladerde ik dezer dagen maar weer eens door het internet op zoek naar iets dat in elk geval niet zo verschrikkelijk veel herrie zou maken.
“Ah”, zei de ‘dame de menage’ die toevallig net om de hoek kwam kijken, “maar dan moet je een Dyson hebben! Een vriend van me heeft er eentje en die is helemaal perfect! Koud, warm, stil, geweldig!”
Ik vroeg onmiddellijk naar type en rugnummer, maar dat wist ze zo gauw niet. Ik bladerde verder en kwam uit bij de firma Darty waar ik enkele Dyson-luchtbehandelingsapparaten zag staan. Hoge prijzen, tal van functies, maar geen helderheid of ik nu met een ‘clim’ te maken had of niet.
Ik schrok me rot toen er ineens een pop up-schermpje oppupte en ik in het Nederlands gevraagd werd of ik wellicht ergens hulp bij nodig had.
Pardon? Ik zat op een Franse site bij een Franse firma in het Frans te zoeken!
Oké, dacht ik, toch eens kijken wat dat inhoudt dan. En ik tikte in het Nederlands een antwoord in. Dat leverde de volgende conversatie op:

‘Hallo en welkom bij de online helpservice van Darty, mijn naam is Bouchra. Hoe kan ik u helpen?’
‘Dag Bouchra, Ik ben op zoek naar een fluisterstille airco (koude lucht), die ook verwarmt.’
‘Welk type airco?’
‘Dyson?’
‘Ik zal dit voor je nakijken, even geduld a.u.b. Hier is een selectie’ (volgt een link naar allerlei apparaten die ik nou net niet wil)
‘Merci, maar ik zoek een Dyson.’
‘We hebben geen mobiel Dyson-model.’
‘Jawel hoor, kijk maar bij deze link. Ik wil alleen graag weten welk model ik moet kiezen.’ (ik geef een link door uit het Darty-assortiment)
Na een lange pauze:
‘Het volgende model is voor verwarming’ (weer een link)
‘Maar ook voor koeling?’
‘Ja natuurlijk.’
Helaas. Dyson doet niet in airco’s, leerde nader onderzoek. Alleen in ventilatoren die ook lucht zuiveren en op ‘warm’ gezet kunnen worden.

Ik vertelde het hele avontuur aan m’n zoon die ik ‘s avonds sprak. Hij barstte in schaterhoongelach uit. “Nou zeg, heb jij je even mooi laten neppen.”
“Hoezo?”
“Je hebt een potje zitten ouwehoeren met een vertaalrobot. Maar wel een goeie, moet ik zeggen.”
Ik ga voortaan wel weer gewoon naar een winkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven