Actualités: sombere corona-cijfers, heli-herrie, Macron afgeluisterd, Hollywood in de Provence, en meer

za 24 juli 2021

Categorieën:

Zaterdag 24 juli

Corona: sombere cijfers
Terwijl er ook vandaag (zaterdag) in veel steden opnieuw gedemonstreerd wordt tegen vaccinatiedwang en een verplichte ‘pass sanitaire’ wordt de situatie in Frankrijk er niet beter op. Vrijwel dagelijks zo’n 20.000 nieuwe besmettingsgevallen en andere belangrijke indicatoren zijn eveneens verontrustend. Zo liep de ‘taux d’incidende’ (aantal besmettingen per 100.000) in een paar dagen van 83,99 naar 125,73 op. De ‘kritische grens’ is 50. Ook het besmettingspercentage (positief getesten) steeg, van 2,6% naar 3,7%.
In totaal zijn nu 5.953.071 mensen in Frankrijk besmet (geweest).
Het dodental bedraagt 111.616, in de afgelopen 3 dagen overleden 62 personen.
Er liggen iets minder mensen in de ziekenhuizen (6.802), maar het aantal patiënten dat er ernstig aan toe is, liep in het voorbije etmaal met 4 op naar 872.
Er zijn nu 39.474.866 mensen (58,5% van de bevolking) gevaccineerd, 32.790.372 (48,6%) twee keer.

– In steeds meer departementen en gemeenten is de ‘maskerplicht’ op straat opnieuw ingevoerd.
– In een aantal departementen, waaronder de Pyrénées Orientales met een ‘taux d’incidence’ van 299,6, moeten cafés en restaurants weer om 23 uur dicht.
– Tot het eind van de zomer mondkapjes én een ‘pass sanitaire’ voor treinreizigers verplicht.
– Volgens Jean-François Delfraissy, president van de Wetenschappelijke Raad, duurt het tot 2022/2023 voor Frankrijk terug is bij het ‘oude normaal’.
– De handel in frauduleuze ‘passes sanitaires’ in strafbaar gesteld: maximaal 5 jaar cel en/of € 75.000 boete.
– De Assemblée Nationale heeft nee gezegd tegen een verplichte ‘pass sanitaire’ voor patiënten en bezoekers in ziekenhuizen.
– Zoals elke week op woensdag weer een compleet en actueel corona-cijferoverzicht op dit platform.

Heli-herrie: Ramatuelle heeft er genoeg van
Rond de Golfe de Saint-Tropez (Le Var) is het een komen en gaan van helikopters, iets van 300 vluchten per dag, tussen 10 en 20 uur. De gemeente Ramatuelle heeft schoon genoeg van de bijbehorende herrie en nadat de prefect van het departement Le Var voor de helihaven bij die commune nog meer vluchten toestond (50, was 40), is men naar de Raad van State gestapt. Die besliste eerder in een procedure van de gemeente Grand Synthe (bij Duinkerke) dat de regering binnen 9 maanden met betere voorstellen moet komen in de strijd tegen de stijging van de zeespiegel waar ze in Grand Synthe bang voor zijn. Ramatuelle hoopt erop dat de Raad ook meedenkt als het om geluidsoverlast gaat.
Men heeft in elk geval al één succes: het Tribunal Administratif in Toulon heeft uitgemaakt dat de prefect helemaal niet het recht had om te besluiten het aantal vluchtvergunningen uit te breiden.

Alpes-Maritimes solidair
Het departement Alpes-Maritimes heeft € 50.000 overgemaakt naar hulpinstanties voor de slachtoffers van de watersnood in de Benelux en Duitsland.

Twee Parijse vrouwen presidentskandidaat
Valérie Pécresse (1967) heeft zich ter rechterzijde officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in april volgend jaar. Ze is president van de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) en werd dit voorjaar met ruime voorsprong in die functie herkozen. In de strijd om het Élysée-paleis moet ze het waarschijnlijk (mede) opnemen tegen de meer linkse Anne Hidalgo (1959), de huidige burgemeester van Parijs die ook vrij moeiteloos herkozen werd.

Macron afgeluisterd
President Emmanuel Macron zou een van de slachtoffers zijn van de cyberspionage-affaire Pegasus. Hij nam de zaak zo hoog op dat hij een spoedvergadering van zijn veiligheidsadviseurs bijeenriep. Daar kwam ook een heel recente video van al-Qaïda ter sprake, waarin hij en de Franse minister van Binnenlandse Zaken (Gérald Darmanin) expliciet genoemd worden als vijanden van het islam-gedachtengoed. De minister heeft de prefecten opgedragen extra waakzaam te zijn.

Hollywood in de Provence
Het Hollywood-duo George en Amal Clooney is nu officieel ingezetene van Brignoles (Le Var). Na allerlei juridisch getouwtrek zijn die twee eigenaar van Domaine du Canadel, iets buiten het stadje. Volgens de burgemeester hebben ze zich ook als inwoners laten inschrijven.
Ondertussen heeft Angelina Jolie de rechter ingeschakeld om af te komen van haar aandeel in Château Miraval in Correns (Le Var). Dat levert – vooral aan de VS – populaire rosé, niet-biologisch, terwijl het dorp zich juist als ‘bio’ onderscheidt. Bij de boedelscheiding kwamen mevrouw Jolie en haar echtgenoot Brat Pitt er niet uit en dus is nu het woord aan de Franse rechter.

5 gedachten over “Actualités: sombere corona-cijfers, heli-herrie, Macron afgeluisterd, Hollywood in de Provence, en meer”

 1. Weet je. Ook ik krijg langzaam maar zeker genoeg van al die ( semi) statistieken, kengetallen, streefcijfers, overschrijdingen van acceptabele R factoren etc. Nu er duizenden mensen zich laten testen kan het toch niet ànders dan dat de cijfers ook omhoog vliegen. Meten is weten toch. Légère school rekenen. Er komen honderd mensen voor de test. 25 positief. Een half jaar later: Er komen 10.000 zich laten testen, 2500 positief. Cijfers knallen omhoog. Snap je???

 2. De pcr test is / was een computer animatie …
  Was, omdat per 31 december 2021 het CDC het testen op een Corona virus twijfelachtige tot zéér onbetrouwbare testresultaten zou weergeven. Waarom zo lang wachten ? ; in de tussentijd zou er (misschien) een doeltreffendere methode gevonden kunnen worden om het verschil tussen de influenza én Covid-19 ( 20,21 ) aan te kunnen tonen !

 3. Moet je rich and famous zijn om je in te kunnen laten schrijven bij een Franse gemeente? Wij wonen al jaren in de Var. Hoefden ons nooit in te schrijven, want daar doen Franse gemeenten namelijk niet aan. Het is me al eens eerder opgevallen. U hoort wel de klok, maar weet niet waar de klepel hangt.

  1. Woon nu 20 jaar aan de Côte, wil je meedoen aan de lokale verkiezingen dan moet je je wel inschrijven bij de gemeente, zo kan je keurig met je pasje je stem uitbrengen op je lokale favoriet!
   Is dit die klepel?

  2. Als een burgemeester laat weten dat een echtpaar zich in zijn gemeente heeft laten inschrijven, dan zal dat zo zijn.
   Gemeenten willen graag nieuwe ingezetenen noteren. Al is het maar omdat het honorarium van ‘le/la maire’ (mede) afhankelijk is van het aantal inwoners.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven