Daar is ie weer: de tijgermug

za 24 juli 2021

Categorieën: , , ,

Door Renée Vonk-Hagtingius

(klik op de foto’s om ze te vergroten)

Het duurde even, maar nu is het dan toch echt hoogzomer met temperaturen van tegen en boven de 30 graden. En – vanwege een verregend voorjaar en voorzomer – heel veel tijgermuggen. Ja, ik kom er weer eens op terug, en niet zomaar.
De oorspronkelijk uit Azië afkomstige muskiet is een blijvertje geworden en voelt zich uitstekend thuis in onze contreien. Deze Aedes albopictus, een klein gestreept opdondertje met een behoorlijk pijnlijke en jeukende steek is niet alleen irritant, maar is tevens de overbrenger van een aantal onaangename en gevaarlijke ziektes bij mensen, zoals gele koorts, chikungunya en dengue (knokkelkoorts). Van die chikungunya hebben we hier in de regio Le Sud/PACA dit seizoen nog maar 1 geval gehad, van de knokkelkoorts al 30. Bovendien heeft die tijgermug zich inmiddels over vrijwel heel Frankrijk verspreid. Van de 69 departementen (outre mer niet meegerekend) heeft het stekertje zich er in 64 gevestigd, kijk maar op de kaart.

Ook gevaarlijk voor honden en katten
Intussen is gebleken dat de tijgermug ook de overbrenger van ziektes op honden en katten is. Zoals dirofilariose, ook wel bekend als hartworm. De door de mug overgebrachte larven kruipen onder huid en banen zich een weg naar het hart om zich daar te nestelen en hun dodelijke werk te beginnen. Het huisdier krijgt last van hart- en ademhalingsmoeilijkheden, die dodelijk kunnen aflopen. Het kan maanden, jaren duren voor de problemen zich openbaren, maar dan gaat het ook goed fout. Een adequate behandeling is er niet.
Voorkomen dus, door huisdieren aan het begin van de avond – als de mug het actiefst is – binnen te houden en wandelingen door broeierig en drassig gebied te mijden. Geldt ook voor mensen trouwens.

Je kunt er zelf wat aan doen
Jezelf 100% beschermen tegen steken is een illusie, al scheelt het wel als je ook overdag (!) een sterk/tropisch antimuggenmiddel opsmeert, horren voor ramen en deuren hebt, lange broeken en mouwen draagt in de avonduren, en ’s nachts onder een klamboe slaapt. Er zijn ook tal van natuurlijke middeltjes, zoals lavendel, knoflook, eucalyptus, maar daar moet je niet teveel van verwachten.
Intussen wordt door de EID 06 (Entente interdépartementale de démoustication)
serieus werd gemaakt van de bestrijding van de tijgermug. Dat gaat gepaard met onaangenaam grote hoeveelheden gifspuiterij, waardoor er straks ongetwijfeld nog grotere hoeveelheden tijgermuggen resistent zullen blijken te zijn.
Bovendien kunnen we er zelf heel wat aan doen om de muggenplaag binnen de perken te houden. Stilstaand water is de ideale omgeving voor muggen. Ze leggen er hun larven, die er uitstekend in gedijen: een paar dagen zon, een druilerige dag met regen, en een nieuwe populatie is geboren. Dus, laat in en om het huis geen plasjes water staan. Maak goten schoon, kieper de regenton om, leeg ‘vergeten’ emmers, gieters en in onbruik geraakte bloembakken, en kijk ook eens in kelders en schuurtjes of er niks stilletjes staat te verdampen.

Surveillance bij je tweede huis
Tweede huis-eigenaren: láát iemand de boel nakijken tijdens je afwezigheid, en er meteen voor zorgen dat de pomp van het zwembad regelmatig draait zodat ook dat water niet stilstaat. Een kleine moeite, met groot resultaat. En ’t scheelt het risico op een paar akelig onaangename ziektes die je echt niet wilt oplopen. Plus flink wat treiterend gezoem, irritant gesteek en doorwaakte nachten, want ook ‘gewone’ muggen gedijen niet zonder een lekker broeierig plasje. Helemaal uitroeien zal wel nooit meer lukken, maar hoe minder van die taaie tijgers, hoe beter.

7 gedachten over “Daar is ie weer: de tijgermug”

  1. Ik kreeg toevallig (?) vandaag de tip om bij de pharmacie te vragen naar
    Cinc sur cinc tropic. Ken het niet, maar wie weet is het wat.

      1. Tegen hartworm bij dieren zijn preventie pillen bij dierenartsen verkrijgbaar nadat het dier negatief voor hartworm getest is.

  2. Dank je wel voor de tip. Wij gaan die cinc sur cinc tropic morgen meteen proberen te kopen. We zijn heerlijk aan het kamperen in Frankrijk en een goed middel tegen muggenbeten zal het plezier zeker verhogen.
    Dank aan alle auteurs voor de altijd gezellige berichten uit Frankrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven