Actualités: bosbrand in de Aude, verzet ‘passe sanitaire’, ongunstige coronacijfers, en meer

zo 25 juli 2021

Categorieën:

Zondag 25 juli

L’Aude: eerste grote natuurbrand
In het departement L’Aude (regio Occitanie) woedde ter hoogte van Carcassonne en Narbonne in de Montagne d’Alaric ook zondagmorgen nog een hevige natuurbrand die vrijdag uitbrak. Er is minimaal 850 hectare natuur verloren gegaan. Er werden 990 pompiers (ook uit andere departementen) ingezet, plus 7 Canadairs, 2 Dash-bombardiers en een helikopter. Een consequentie van de vuurzee was dat zelfs ook delen van Spanje en Portugal een tijdje zonder stroom kwamen te zitten. Die gebieden raakten tijdelijk afgesloten van een Europees stroomnetwerk.

Groeiend verzet tegen de ‘pass sanitaire’
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben afgelopen zaterdag 161.000 mensen (een week eerder 114.000) in diverse steden in heel Frankrijk gedemonstreerd tegen een vaccinatieplicht en de invoering van een ‘pass sanitaire’. In Parijs kwam het tot ongeregeldheden, de politie gebruikte traangas en een waterkanon.
President Macron, nu 4 dagen op bezoek in Frans Polynesië, noemde daar de anti-vaccinisten in Frankrijk ‘onverantwoordelijke egoïsten’.

Senaat: géén pas voor het terras
De Senaat wil geen ‘pass sanitaire’ voor terrassen en ook geen verplichte toestemming van ouders wier kinderen van 16 en 17 jaar zelf menen dat ze ‘geprikt’ willen worden. De Assemblée Nationale was daar juist wel mee akkoord gegaan. Volgens de wet moeten nu 7 leden van de Assemblée en 7 van de Senaat tot een compromis zien te komen. Ze overleggen vanmiddag (zondag) al. De regering heeft grote haast: als het wetsvoorstel niet dit weekeinde wordt aangenomen, is invoering van de maatregelen per begin augustus niet haalbaar. En de Assemblée en de Senaat moeten het qua wetgeving eens zijn.

Corona: niet gunstig
In heel Frankrijk is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) in drie dagen van 125,73 naar 162 opgelopen en het besmettingspercentage (positief getesten, 91 % ‘Delta’) van 3,7% naar 4,33%.
In het jongste weekeinde 25.624 nieuwe besmettingsgevallen, voornamelijk onder jongeren, 20-29 jaar.
In het departement Alpes-Maritimes ligt die ‘taux d’incidence’ nu boven de 400.
Zie kaartje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven