De peepshow van Van Gogh

vr 30 juli 2021

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Ofschoon ik in nul of nog mindere mate gebukt ga onder de gedachtenkronkel die als francofilie in psychiatrische kring bekend staat, ben ik ‘normalement’ wel op m’n gemak in dit lekker eigenwijze land. Ook en vooral omdat er elke dag in de sector onzin wel wat te lachen valt.
En heel soms zelfs als je ‘par hasard’ iets in een Nederlandse krant over Frankrijk bent tegengekomen. Die lees ik af en toe nog, waarom weet ik eigenlijk ook niet. De Oranje-pers heeft naar mijn idee weinig belangstelling voor Frankrijk, behalve bij aanslagen en zomerfiles. Dat is raar, in aanmerking genomen dat francofilie vooral een Nederlands ziektebeeld is, en in het hoogseizoen van besmettelijke aard.
In dagblad NRC stuitte ik op een artikel over de boomstronk van Vincent van Gogh. Gaat over de laatste plek waar de schilder een paar uur voor z’n overlijden zijn ezel nog had neergezet. Speelt in Auvers-sur-Oise (departement du Val d’Oise, regio Île-de-France, de omgeving van Parijs). Daar verbleef de kunstenaar in zijn nadagen, in Auberge Ravoux. Die boomstronk was z’n laatste schilderij en dankzij oude foto’s weten onderzoekers van het plaatselijke Institut Van Gogh en het Van Gogh Museum in Amsterdam nu heel zeker om welke boomwortels het ging.
Ik ben niet zo’n bewonderaar van de artiest, ik denk vaak: dit had beter gekund. Maar de hele wereld heeft de Brabander omarmd. Ga bijvoorbeeld maar even kijken in Arles (Bouches-du-Rhône), waar hij ook een tijdje gewoond heeft en tot een voorname toeristische attractie is uitgegroeid. Dat museum in Amsterdam zal er ook wel – mede – om lucratieve redenen zijn.
Ik weet niet goed wat ik aan moet met vooral zichzelf respecterende wetenschappers die een studie naar boomwortels op een schilderij doen, maar in elk geval viel er qua Frankrijk weer wat te lachen. Want Isabelle Méziers, mevrouw de burgemeester van Auvers-sur-Oise, heeft om die stronken een schutting laten neerzetten. Het zou zo zijn dat haar gemeente – pré-corona – iets van 300.000 Van Gogh-pelgrims per jaar trok, de schilder ligt er begraven. Maar nu is zijn laatste object dus aan het oog onttrokken.
Dat lijkt me commercieel-toeristisch niet handig.
Officieel gaat het om een juridisch kadastraal conflict (van wie is het terrein om de stronk?), maar wat echt zou spelen is dat de burgemeester zich gepasseerd voelt. Er is een boek over de boomwortels gepubliceerd en het voorwoord daarin is toevertrouwd aan de president van het departement. Dat had zij moeten zijn, vanzelfsprekend. Leer mij Franse burgemeesters kennen.
En nu is er dus zo’n charmant oorlogje om niets waardoor ik dit land best aardig vind. De (volgens hem) eigenaar van het terrein waarop die boomrestanten staan, heeft het rechterlijk oordeel niet afgewacht en kijkgaten in die schutting gemaakt. Hij acht het van internationaal cultureel belang dat al zijn bewonderaars toch kunnen zien wat de schilder kort voor zijn vertrek naar de eeuwige jachtvelden nog heeft vastgelegd. Noem het een peepshow, maar dat zal wel ordinair zijn.
Is de vraag wat de burgemeester gaat doen als de boomstronken haar gemeente zouden toevallen. Procedure van een jaar of wat, ‘vous êtes en France’ nietwaar.
Ik zou niet verbaasd zijn als er te zijner tijd een Van Gogh-tuincentrum om die stronken heen is opgebloeid.

1 gedachte over “De peepshow van Van Gogh”

  1. Boeiend plekje. Artikel was me niet ontgaan en was al enkele jaren geleden aan de orde geweest in de serie van “Krabbé zoekt Van Gogh”.

    Een goed gemaakte meerdelige documentaire met alle ins en outs van deze bijzondere schilder.
    Aanrader en nog te vinden via http://www.avrotros.nl, youtube en NPOStart welke laatste steeds beter wordt zonder die verrekte reclames en wellicht het redmiddel van de hedendaagse TV.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven