Zouk: dat enige medicijn…

za 31 juli 2021

Jacob Desvarieux is dood. Overleden aan Covid, hij werd slechts 65.
Zijn naam zegt veel mensen waarschijnlijk niets, maar ik was fan van Jacob. En niet alleen omdat deze ‘vader van de ‘zouk’ en oprichter van de groep Kassav uit Guadeloupe voor onvergetelijke muziek heeft gezorgd. Alles van de muziek uit de Cariben kwam samen in zijn zinderende zouk, een mix van creools, Afrikaans, Antilliaans, gwo ka (traditioneel Guadeloups), maar ook rock en jazz. Het leverde een portie onweerstaanbare dansmuziek op waar geen mens op stil kon blijven staan tijdens de giga-concerten die Kassav wereldberoemd maakten in dat deel van de wereld waar de klompendans minder bekend is. Ik kan het weten, ik was bij zo’n concert, op Guadeloupe, in 1984. En ik zal het nooit meer vergeten. Zelfs jaren later heb ik er nog in de supermarché op gedanst. Klik hier maar voor het hele verhaal. Hoogtepunt van de avond was het opzwepende ‘Zouk la sé sèl médikaman nou ni’, (zouk is het enige medicijn dat we nodig hebben).
Dat bleek niet helemaal te kloppen. Jacob Desvarieux, die al een zwakke gezondheid had door een niertransplantatie, stierf gisteren aan corona.
Hij maakte zich al sinds er vaccins waren sterk voor betere en snellere vaccinatie op Guadeloupe, waar slechts 15% van de bevolking is ingeënt.
Hem mocht het niet meer baten. Adieu Jacob.
En dat onvergetelijk nummer vind je hier: klik hier.

2 gedachten over “Zouk: dat enige medicijn…”

  1. Ach, dat wist ik dus nog niet! Triest en inderdaad zo jong nog. Mijn vorig overleden echtgenoot kwam van Martinique en gedurende ons 45 jaar samen , hebben we veel muziek van Jacob Desvarieux en Kassav genoten. Kassav is inderdaad een begrip. RIP
    Dank voor het vermelden Renée.

Reacties zijn gesloten.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven