Actualités: geen filerecord, coronamassa’s, Macron met vakantie, overvolle gevangenissen en asiels, en meer

za 31 juli 2021

Categorieën:

Zaterdag 31 juli

‘Zwarte Zaterdag’: geen record
Omstreeks het middaguur stond er vandaag in Frankrijk 1.091,6 km files. Gisteren, in de loop van de middag, ook al 1.000 km. Het is weleens erger geweest. Een meevaller voor wie vandaag onderweg is/was? Dat is betrekkelijk. Ter indicatie: het traject Lyon-Orange vergde in de loop van de ochtend ruim 4 uur, onder normale omstandigheden 1,40 uur. In omgekeerde richting: Orange-Lyon een vertraging van 2,10 uur.

Corona: massa-demonstraties en slechte cijfers
Voor de derde achtereenvolgende zaterdag ook vanmiddag weer in tal van steden demonstraties tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’. Men verwacht 150.000 manifestanten, vorige zaterdag waren het er 161.000. Ze hebben hun hoop gevestigd op de Conseil Consitutionnel (Grondwettelijke Raad) die op 5 augustus oordeelt of de door het parlement goedgekeurde anti-corona wetgeving binnen de grondwettelijke kaders past.
Ondertussen verspreidt het virus zich in hoog tempo. Sinds ons meest recente cijferoverzicht van afgelopen woensdag 77.433 nieuwe besmettingsgevallen en een stijging van de landelijke ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) van 189 naar 217. De besmettingsgraad liep in 3 dagen van 4,1% naar 4,3% op.
Er liggen nu 7.363 corona-patiënten in de ziekenhuizen, 226 meer dan woensdag. Van de zieken die in de hospitalen belanden, is 85% niet gevaccineerd. Ook het aantal mensen dat er slecht aan toe is, steeg sinds woensdag: met 94 naar 1.072.
Er overleden in die periode van 3 dagen 136 personen. Het dodental staat nu op 111.855.
Inmiddels zijn 42.142.789 mensen (62,5% van de bevolking) gevaccineerd en 35.139.583 (52,1%) twee keer.

– In tot nog toe 30 departementen is de maskerplicht op straat weer ingevoerd.
– In Cannes ligt de ‘taux d’incidence’ nu boven de 1.000. In Saint-Tropez ligt het besmesttingscijfer op 17,6%.
– In Monaco is vanaf 23 augustus een ‘pass sanitaire’ verplicht voor café- en restaurantbezoekers, ook voor inwonenden en ‘grenswerkers’.
– De situatie op de overzeese eilanden Guadeloupe, Martinique en La Réunion is dramatisch: herinvoering van de ‘couvre-feu’ (avondklok). Op Martinique is pas 15% van de bevolking gevaccineerd.
– Enquête: tijdens de ‘confinement’ (lockdown) heeft 27% overwogen zijn/haar partner te verlaten.
– Spoorwegmaatschappij SNCF: treinkaartje en je blijkt ‘positief’: geld terug.

Macron weer in Fort de Brégançon
Emmanuel Macron verblijft zoals elke zomer (en rond kerst) sinds hij president is in het officiële buitenverblijf Fort de Brégançon in Bormes-les-Mimosas (Le Var). Volgens de regeringswoordvoerder gaat het om ‘vacances studieuses’.
Het staatshoofd is net terug uit Frans Polynesië waar hij tegen de verwachting in geen excuses aanbood voor de 193 Franse kernproeven in dat gebied tussen 1966 en 1996. Hij erkende namens Frankrijk wel ‘schuld’.

Burgemeesters: meest betrouwbare volksvertegenwoordigers
Enquête: 74% van de Fransen heeft vertrouwen in de (gekozen) burgemeester, 3% meer dan 2019. Andere gekozen volksvertegenwoordigers komen bij dat cijfer niet in de buurt. En 82% van de ondervraagden pleit voor lokale referenda.

Nog meer mensen in de gevangenis
Er zitten in Frankrijk 67.971 mensen in de gevangenis, een plus van 15,7% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn 60.398 plaatsen beschikbaar, de overbevolking is 112,5%. Daarnaast lopen er bijna 15.000 veroordeelden met een elektronische enkelband rond. In het voorjaar van 2020, bij de uitbraak van het virus, zijn 13.000 ‘prisoniers’ vervroegd vrijgelaten, vaak met zo’n band. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens blijft erop wijzen dat de overbevolking in Franse detentiecentra ontoelaatbaar is.

Motorrijders toch door de files
Per 1 februari was het motorrijders verboden door/langs files te rijden. Na felle protesten van motorclubs heeft de regering tot een 3 jaar durend ‘experiment’ in 21 departementen besloten: daar mag je met je motor wel zo’n file inhalen, maar dan met allerlei snelheidsbeperkingen, de controle waarvan de gendarmerie al heeft gezegd: dat gaat niet lukken. De ‘proefdepartementen’ zijn onder meer Parijs, Bouches-du-Rhône, Hérault, Alpes-Maritimes, Drôme, en Pyrénées Orientales.

Dierenasiels overvol
Het zat er al aan te komen: de honden, katten en andere huisdieren die tijdens de lock downs zijn aangeschaft als excuustroetel worden weer massaal gedumpt. De SPA (dierenbescherming) meldt wanhopig dat de asiels overvol zitten. Sinds mei staat de teller van het aantal gedumpte huisdieren op 11.335. Voor honden een stijging van 24%, voor katten een stijging van 48%.

2 gedachten over “Actualités: geen filerecord, coronamassa’s, Macron met vakantie, overvolle gevangenissen en asiels, en meer”

Reacties zijn gesloten.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven