Actualités: betere coronacijfers, kogels in Marseille, Alpe d’Huez in de Tour, meer tweede huizen, en meer

za 28 augustus 2021

Categorieën:

Zaterdag 28 augustus

Corona: het gaat beter
De jongste cijfers duiden erop dat de situatie verbetert. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalt, evenals de ‘taux d’incidence’ (besmettingen per 100.000). Staat tegenover dat het in de ziekenhuizen juist ‘drukker’ is. Maar ook die cijfers lijken enig optimisme te rechtvaardigen.
Er liggen nu 11.162 corona-patiënten in de hospitalen, 647 meer dan een week geleden en een plus van 96 ten opzichte van afgelopen woensdag. In de voorafgaande week steeg het aantal opgenomen zieken met 847.
In zorgwekkende toestand verkeren nu 2.270 mensen, 179 meer dan 7 dagen terug., 45 meer dan woensdag. Ten opzichte van een week eerder zijn dat ‘betere’ cijfers.
Het aantal nieuwe besmettingsgevallen loopt terug. Sinds ons wekelijks cijferoverzicht op woensdag 61.638, het weekgemiddelde is nu 20.740. Dat komt neer op een daling met 14% vergeleken met een week eerder.
Die ‘taux d’incidence’ is nu 202, een week geleden nog 236, woensdag 221. Al bijna de ‘kritische norm’ van 200 die de regering eerder bepaalde.
Mensen die zich laten testen: 3,0% positief, een week eerder 3,3%.

– Voor de 7e achtereenvolgende zaterdag ook vandaag in zo’n 200 steden demonstraties tegen de ‘pass sanitaire’. Er worden ongeveer 180.000 betogers verwacht die van mening zijn dat die pas een onaanvaardbare vrijheidsbeperking impliceert.
– Werkgevers worden vooralsnog niet gedwongen hun medewerkers tot een ‘pass sanitaire’ te verplichten. Aldus premier Jean Castex.
– Op 12 september wordt in de EHPAD‘s (zorgcentra) een begin gemaakt met een 3e ‘prik’ voor de bewoners.
– Tenzij de situatie sterk verbetert zullen de beperkende maatregelen die samenhangen met ‘pass sanitaire’ ook na 15 november van kracht blijven. Aldus minister Véran (Gezondheid). De regelingen zouden in beginsel tot half november gelden.
– Volgens een onderzoek van enquêtebureau Ifop zou tijdens de 2e ‘confinement’ (lockdown) in oktober vorig jaar het aantal depressieve mensen van 11% naar 23% zijn gestegen. Gevoelens van machteloosheid en somberte. Om op te knappen koos 71% van die mensen voor de natuur (wandelen en zo), 42% voor anders eten, 27% voor alternatieve genezers.
– De Wetenschappelijke Raad wil niet dat een hele schoolklas naar huis wordt gestuurd als één leerling besmet zou (kunnen) zijn. De Raad heeft liever dat de klasgenoten ter plekke getest worden.

Marseille: de kogels vliegen in het rond
Sinds begin dit jaar zijn er 12 mensen om het leven gekomen van wie formeel vaststaat dat ze het slachtoffer waren van onderlinge afrekeningen tussen drugsbendes. Het aantal desbetreffende doden ligt hoger. Tussen eind juni en begin juli 5, en onlangs weer 3 bij schietpartijen in twee verschillende wijken. De regering in Parijs heeft extra politie naar Marseille gestuurd, en volgens de autoriteiten zijn er sinds 1 januari zo’n 10.000 bekeuringen wegens drugsbezit uitgedeeld en zijn er ruim 800 verkopers aangehouden. In 2014 vielen er door onderlinge twisten tussen drugsbendes 23 doden, in het ‘recordjaar’ 2016: 29.
President Macron zelf komt volgende week een paar dagen naar de stad, met een ‘groot plan’. Gaat ook over het achterstallig onderhoud van, hele wijken en van scholen.
De bende-oorlogen beperken zich allang niet meer tot Marseille. Ze spelen zich ook af in onder meer Toulon, Nice, Arles en Aix-en-Provence. Deze week was het opnieuw mis in het doorgaans rustige Cavaillon (Vaucluse) in de wijk Docteur Ayme. Om een uur of negen ’s ochtends werd er met Uzi’s geschoten, er raakte iemand zwaar gewond. Een dag later was het er weer foute boel, weer iemand zwaar gewond.

Meerderheid Fransen vóór opvang Afghanen
Een enquête wijst uit de 54% van de Fransen vóór opvang van Afghaanse vluchtelingen is. Bij politiek links is die bereidheid het grootst, bij ultra-rechts (‘Rassemblement National’ van mevrouw Le Pen) met 9% het geringst.

Bier op winst
In Frankrijk wordt steeds meer bier gedronken. In 2014 per hoofd van de bevolking nog 30 liter per jaar, in 2020 33 liter. Franse brouwerijen kunnen de vraag niet aan, er moet geïmporteerd worden, vooral uit België en Nederland. Tussen 7 en 8 procent van de markt is nu veroverd door ‘artisanale’ bieren, vaak lokaal of regionaal gebonden.

Daar is ie weer: Alpe d’Huez
Het traject van de 109e editie van de Tour de France (1-24 juli 2022) wordt pas in oktober bekend gemaakt. Er was al bevestigd dat de Ronde van Frankrijk in nota bene Kopenhagen zou beginnen, maar er is ‘uitgelekt’ dat de ‘Nederlandse’ berg Alpe d’Huez weer in het routeschema is opgenomen.

Méér 2e huizen en zwembaden
Volgens statistiekbureau Insee zijn er in Frankrijk nu 3,6 miljoen 2e (vakantie)huizen, in 2000 was dat cijfer nog 2,9 miljoen. Dit betekent dat 10% van alle huizen nu een tweede is. Daarvan is 10% in handen van buitenlanders.
Na de VS is Frankrijk het land met de meeste privé-zwembaden. Volgens de
‘Fédération des professionels de la piscine’ gaat om 3,1 miljoen. In vier jaar tijd zijn er 700.000 bijgekomen, sinds de uitbraak van corona 80.000 en 120.000 ‘opbouw’-zwembaden’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven