Actualités: corona een stuk beter, ministers voor de rechter, de pil gratis, milieusticker, het proces van de eeuw, en meer

za 11 september 2021

Categorieën:

Zaterdag 11 september

Corona: het gaat echt een stuk beter
Het lijkt erop dat het virus in Frankrijk min of meer onder controle is. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) was een week geleden nog 151, afgelopen woensdag (ons gedetailleerde cijferoverzicht) 131 en nu gedaald naar 111. Ruim onder de door de regering bepaalde ‘kritische grens’ van 200.
Ook het besmettingspercentage (positief getesten) loopt terug. Van 2,6% een week geleden via 2,4% op woensdag naar nu 2,3%.
In de ziekenhuizen verblijven 10.115 corona-patiënten, 701 minder dan een week terug en 531 minder dan woensdag. Staat tegenover dat het aantal ernstig zieken langzamer daalt: van 2.259 naar nu 2.151.
Er zijn in de afgelopen week 669 mensen aan het virus bezweken. Het dodental staat nu op 115.442.
Inmiddels is 73,5% van de bevolking gevaccineerd en 68,9% twee keer.

Corona: ministers voor de rechter
Het Cour de la Justice de la République, de enige rechtbank die ex-bewindslieden maar ook ‘zittende’ ministers om hun politieke daden ter verantwoording kan roepen, heeft inmiddels duizenden klachten genoteerd van voornamelijk nabestaanden van slachtoffers die menen dat de regering met haar corona-beleid verwijtbare fouten heeft gemaakt. Vooral Agnès Buzyn, ex-minister van Gezondheid, ligt onder vuur. In januari 2020 zei ze dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen met het virus en daarna bleek dat Frankrijk volstrekt onvoldoende op de pandemie voorbereid was. Bijvoorbeeld amper beschermingsmiddelen voor zorgverleners. Ze is inmiddels door het Cour formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het in gevaar brengen van het leven van andere mensen. Ook ex-premier Philippe, zijn opvolger Castex en de huidige minister van Gezondheid, Véran, zullen door deze speciale rechtbank verhoord worden.
Het Cour heeft nog nooit zoveel (aan)klachten ontvangen en vreest voor problemen bij de individuele beoordeling ervan.

‘De pil’: gratis tot 25 jaar
In Frankrijk is de anticonceptiepil voor vrouwen jonger dan 25 jaar voortaan gratis.

Milieu-sticker in de Alpes-Maritimes
De milieu-sticker ‘Crit’Air’ is voortaan verplicht in het zeer toeristische departement Alpes-Maritimes. Althans in de steden Nice, Cannes, Antibes, Vallauris, Cagnes-sur-Mer en Saint-Laurent-du-Var. Bij een fase van ‘pollution’ (luchtvervuiling) kan toegang van oude(re) auto’s verboden worden. Kijk voor de precieze regels op certificat-air-gouv.fr of bijvoorbeeld op de site van de ANWB.

Het proces van de eeuw?
Hét gesprek van de week in Frankrijk: het proces tegen de 20 verdachten van betrokkenheid bij de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs, waarbij 131 doden vielen. Het proces voor de rechtbank in Parijs duurt tot minstens april volgend jaar. Er worden honderden (nabestaanden van) slachtoffers gehoord, er zijn 300 advocaten aanwezig. Hoofdverdachte is de 31-jarige Franse Marokkaan Salah Abdeslam, de enige overlevende van het commando, die zich in de rechtbank presenteerde als strijder van de Islamitische Staat en die naar eigen zeggen alleen vertrouwt op het oordeel van Allah. Hij is slecht te spreken over zijn leven in de Franse gevangenis.
In de Franse media gaat het over ‘het proces van de eeuw’. Maar die is nog maar net begonnen.
Sinds 2018 zijn 600 ‘geradicaliseerde’ buitenlanders Frankrijk uitgezet.

Moeder gestraft
In Nice (Alpes-Maritimes) wordt met toestemming van de rechter een vrouw uit haar sociale huurwoning gezet. Reden: haar 19-jarige zoon is veroordeeld voor handel in drugs. In de wijk is veel onrust, veroorzaakt door drugsbendes. Buurtbewoners vinden het onaanvaardbaar dat de moeder gestraft wordt, terwijl alleen haar zoon strafbare daden heeft gepleegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven