Najaars-vakantietip: op de fiets naar de marmotten

zo 19 september 2021

“La balade des marmottes’ heet de fantastische en overzichtelijke fietsroute ‘en famille’ door het Parc National du Mercantour, een beschermd natuurgebied in het departement Alpes-Maritimes van zo’n 7.000 km2, met 6 bergen van meer dan 3.000 meter. Nog afgezien van de unieke flora kom je er onder meer gemzen, steenbokken, arenden, gieren en tegenwoordig ook wolven tegen. Maar het meest befaamd zijn de marmotten die er huizen, met name de marmotpopulatie, die je kunt vinden op de hellingen van de Col du Lautaret (2.058 meter) en de Col du Galibier (2.645 meter); marmotten houden van een beetje hoogte. Ze houden ook van gezelligheid en dus maken ze geen bezwaar tegen een selfie met jou op de voorgrond. Maar pas een beetje op, blijf op de paden en leidt ze niet teveel af: door al die gezelligheid komt hun natuurlijke gedrag in het geding met als gevolg dat ze te weinig wintervoorraad hamsteren en dus honger lijden. Lekker verwennen met bijvoorbeeld chips, koekjes en ander menselijk voedsel is ook geen goed idee, daar worden ze wel dik van maar dat geeft ze geen ‘vette’ beschermlaag tegen de winterkou.
Je begint je fietstocht in het skioord Valberg, op de Place du Mercantour. Je rijdt naar Guillaumes, de ‘table d’orientation’ van de Col de Valberg en onderweg kom je schitterende panorama’s tegen. En onderweg naar de Col de L’Espaul de hameau de la Rouille met ‘andere’ boerderijen. Alles bij elkaar duurt de ‘balade’, een traject van 11 km, zo’n twee uur. Hoogteverschil 163 meter. Geschikt voor (klein)kinderen vanaf 8 jaar.
Meer info: klik hier.

Lunchen in Valberg:
L’Italiano, Route de Beuil, Les Gemeaux, +33 (0)4 93 02 36 93.
Le Refuge, 17 Ave. de Valberg, +33 (0)8 99 23 87 44.
Le KL Street Food, 9 Ave. De Valberg, +33 (0)8 99 23 32 05.

Lunchen in Guillaumes :
Le Central, 32 Place de Provence, +33 (0)4 93 05 50 30.
Auberge de Mestre Elie, Quartierr Les Livons, +33 (0)4 93 05 50 22.

2 gedachten over “Najaars-vakantietip: op de fiets naar de marmotten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven