Actualités: corona kort, burgemeester voor president, motordoden, Arc de Thriomphe-kunst, en meer

za 18 september 2021

Categorieën:

Zaterdag 18 september

Corona kort
– Vandaag de 10e achtereenvolgende zaterdag met in het hele land circa 180 demonstraties tegen de ‘pass sanitaire’. Er wordt gerekend op 80.000 à 120.000 betogers, 17.000 in Parijs.
– De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is binnen een paar dagen van 94 naar 80 teruggelopen en het besmettingspercentage van 1,9% naar 1,7%.
– In de ziekenhuizen verblijven nu 9.070 corona-patiënten, 669 minder dan afgelopen woensdag, en 1.891 (109 minder) zieken die er ernstig aan toe zijn.
– De ‘pass sanitaire’ als toegangskaartje voor winkelcentra groter dan 20.000 m2 is vrijwel het hele land niet langer vereist.

De burgemeester wil president worden
Anne Hidalgo (1959), de met ruime voorsprong bij de gemeenteraads-verkiezingen herkozen burgemeester van Parijs, wil president worden. Ze zal kandidaat zijn namens de PS (Parti Socialiste) en hoopt op steun van ‘groene’ kiezers.
Morgen (zondag) is in haar stad de 7e editie van de ‘Journée sans voiture’ (autovrije zondag’, nu omgedoopt in ‘Journée Paris respire’ (Parijs haalt weer adem).

Op de motor?
Nogal gevaarlijk, op de motorfiets in Frankrijk. Volgens recent onderzoek rijden 2% van de verkeersdeelnemers op een motorfiets, maar ze vormen 23% van de dodelijke slachtoffers op de wegen.

De Arc de Thriomphe ‘ingepakt’
In Parijs is de Arc de Triomphe vanaf vandaag tot 3 oktober ‘ingepakt’. Ideetje van de Bulgaarse kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff (1935-2020). Met een eerste schets was hij er in 1961 al mee bezig. Na zijn overlijden kreeg hij alsnog zijn zin. De Arc is nu verpakt in 25.000 m2 zilverblauw doek, waar 3 km rood touw aan te pas moest komen om het vast te zetten. Het kunststukje werd door ervaren alpinisten uitgevoerd.

Eerbetoon aan Johnny
In Parijs is er sinds deze week een monumentaal eerbetoon voor de rockster Johnny Hallyday (1943-2017). In het quartier Bercy waar hij 101 optredens in de Accor Arena concertzaal verzorgde. Op de ‘Esplanade Johnny Halladay’ werd een kunstwerk onthuld dat naar hem verwijst: een enorme gitaar en daar bovenop een Harley Davidson (zonder motor) die ooit door de zanger bereden zou zijn.

Tegen voedselverspilling
Sinds 1 juli moet wettelijk verplicht in alle Franse restaurants een ‘doggy-bag’ beschikbaar zijn voor mensen die hun bordje niet leeg eten en/of hun fles niet leeg drinken. Zodat de restanten mee naar huis kunnen worden genomen. Een maatregel binnen het regeringsprogramma ‘anti-gaspillage’, waarmee verspilling voorkomen moet worden.

Een chèque van de regering
Vanwege de snel gestegen energieprijzen krijgen huishoudens met een minimum-inkomen een chèque van € 100. In verband met de inflatie wordt het minimumloon per 1 oktober met € 35 verhoogd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven