Nazomer taboulé

vr 17 september 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Voor zover ik heb begrepen is het in Nederland en België dit weekeinde ook nog heel behoorlijk nazomerweer, net als hier in het zuiden. Dat vraagt om een lekker luchtige lunch, waarvan je buiten kunt genieten. Dat doe ik het liefst op m’n eigen terras, want van dat gehannes met zo’n ‘pass sanitaire’ en het gemeenschapsspelletje mondkapje-op-mondkapje-af op een café- of restaurantterras word je ook niet vrolijker. Al te lang in de keuken staan is ook geen favoriete bezigheid als buiten de zon en een goed glas lokken. Dus werd het taboulé, een heerlijk nazomergerecht dat je in zo’n beetje alle landen rondom de Méditerranée in tal van samenstellingen aantreft. Terecht: het is een heerlijke hap die je in een handomdraai in elkaar knutselt. Beetje kookwerk, beetje snijwerk en de klus is geklaard. Bon app!

Ingrediënten:
6 eetlepels bulgur (tarwe)
1/2 bosje peterselie
1 bosje mint
4 bosuitjes of een kleine ui
½ komkommer
4 tomaten
handje zwarte olijven zonder pit
sap van 1 limoen (of kleine citroen)
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
zout, versgemalen peper

Bereiding:
Breng de bulgur met wat water aan de kook (de bulgur moet nét onder staan) en draai het vuur meteen uit. Laat een kwartiertje staan met het deksel op de pan, zodat al het vocht geabsorbeerd wordt. Nog te nat, even de vlam er hoog onder en weer uitdraaien. Laten afkoelen in de pan, daarna overdoen in een kom.
Snij de komkommer in de lengte in tweeën, schraap de zaadlijsten eruit met een theelepeltje en snij ‘m in miniblokjes.
Haal het kroontje uit de tomaten, snij ze in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees ook in miniblokjes.
Pel en snipper de ui, el de knoflookteentjes.
Snij de peterselie fijn, hak de blaadjes van de mint grof.
Snij de olijven doormidden.
Pers de limoen/citroen uit.
Do alle ingrediënten bij de bulgur in de kom en roer alles door elkaar.
Klop in een kommetje de olijfolie, het citroensap, de uitgeperste knoflook, plus peper en zout tot een lobbige saus. Meng de saus door het bulgurmengsel. Laat een half uurtje op een koele plaats staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer op kamertemperatuur, geef er wat brood om te soppen en een nazomers glaasje rosé bij, al past een lichte rode hier ook heel goed.

4 gedachten over “Nazomer taboulé”

 1. Wat jammer dat je zelfs bij het publiceren van een recept moet zeuren over maatregelen die genomen worden in het belang van ieders gezondheid en om de horeca weer volop te laten draaien. Afgelopen augustus heerlijk gegeten in Franse restaurantjes en op terrassen, mét vaccinatiecheck enz. Dat was pas genieten, in plaats van deze prut thuis.

  1. Beste Marianne, je hoeft de recepten niet te lezen of klaar te maken, maar om het dan meteen “prut” te noemen, slaat nergens op. Renee heeft elke week een heerlijk recept voor ons.
   Geniet van de zon vandaag, misschien krijg je dan een beter humeur.
   Groet, An

 2. Er zijn verschillende ervaringen, vrienden van ons die op het terras een koffie wilden drinken, moesten hun pass sanitaire laten zien.
  Daarentegen, laatst gingen we met zijn zevenen uit eten, bij het binnenkomen haalde ik mijn masker snel tevoorschijn, maar dat werd door de bemaskerde eigenaar met een gebaar weggewoven. Geen contrôle, helemaal niets. Toch geen hotel- restaurant van een inferieur niveau.
  Het zal wennen zijn, het is heerlijk om uit eten te gaan, maar thuis een prutje van tijd tot tijd is ook niet te versmaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven