Najaars vakantietip: Gordes in de Vaucluse

do 23 september 2021

Categorieën: , ,

’s Zomers misschien maar liever niet, maar in dit seizoen – als het massa-toerisme voorbij is – is Gordes beslist een visite waard. Een van die ‘plus beaux villages de France, een eeuwenoud adelaarsnest in de Luberon dat de wacht lijkt te houden over La Vallée d’Apt en de vlakte van Cavaillon. De omhoog klimmende straatjes kronkelen naar het imposante kasteel dat het dorp domineert. Dateert uit 1525, gebouwd op fundamenten uit de 11e eeuw. Ongewoon schitterend gelegen, op 38 km van Avignon, 2.000 inwoners. Je geniet ‘boven’ van een panorama van eiken, korenvelden en wijngaarden.
Bij de fontein in de schaduw van een plataan op het kasteelplein snap je waarom ze Gordes ‘de parel van de Luberon’ noemen. En een van de meeste typerende Provençaalse dorpen.

Glas-in-lood museum
Het heeft een rijke, ook militaire geschiedenis, waarvan je wat terugvindt in de kelders van St. Fermin, grotten met watertanks en een oude oliemolen. Mis nooit de Moulin des Bouillons, een van de oudste oliemolens met ‘werkende’ delen uit de 14e eeuw, maar nu ook een museum met de geschiedenis van de glas-in-lood kunst.

Er is méér unieks
‘Beneden’ vind je het ‘village des Bories’, een soort openluchtmuseum van gerestaureerde herdershutjes uit 18e eeuw, maar het gaat – waarschijnlijk – om een nederzetting die dateert van 5000 jaar voor onze jaartelling.
En er is aan de voet van een lavendelveld de bijzondere abdij van Sénanque, cisterciënzer architectuur en nog steeds door monniken bewoond.
Meer info: https://www.gordes-village.com/

Lunch
L’Outsider, Rue de Gendarmerie, +33 (0)4 32 50 27 52, http://www.restaurant-loutsider.com
Les Bories (1 Michelinster), Route de l’Abbaye-de-Sénangue, +33 (0)4 90 72 0051, https://www.hotellesbories.com/fr/hotel-luxe-gordes-provence
La Citadelle, Bastide de Gordes, Rue de la Combe, +33 (0)4 90 72 12 12, https://airelles.com/fr/destination/gordes-hotel
Le Mas-Alexis Osmont, Chemin de Saint-Blaise, +33(0)4 90 04 03 57, https://www.lemasrestaurantgordes.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven