Actualités: corona betert, koopkracht daalt, (on)geloof, Parijse schuld, en meer

za 25 september 2021

Categorieën:

Zaterdag 25 september

Corona kort
De situatie verbetert aanhoudend. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.00) is nu 61, afgelopen woensdag nog 70. Het besmettingspercentage (positief getesten) is van 1,4% naar 1,3% teruggelopen en het aantal nieuwe besmettingsgevallen daalt dagelijks. Er liggen ook steeds minder corona-patiënten in de ziekenhuizen, nu 8.107, een week geleden 9.070.
Die ‘taux d’incidence’ verschilt overigens nogal per regio. Bij een landelijk cijfer van 61 gaat het in de toeristische regio Le Sud/PACA om 126,7. Dat gemiddelde cijfer wordt sterk bepaald door de departementen Bouches-du-Rhône (185) en Vaucluse (100).
Inmiddels is 74,6% van de bevolking in Frankrijk gevaccineerd en 71,4% twee keer.

– Volgens een schatting van de zorgverzekering Assurance Maladie zijn er minstens 36.000 valse ‘pass sanitaire’ in omloop. Die zijn gewoon te koop, ook via internet. Je hebt die pas nodig voor toegang tot het café, de schouwburg, etc.
– De regel is: bij één besmet kind gaat de hele klas naar huis. Er zijn nu 2.366 schoolklassen gesloten, een dalend aantal.

Koopkracht
Enquête: 58% van de Fransen meent dat ze er sinds het aantreden van president Macron in koopkracht op achteruit zijn gegaan. Aan de vooravond van de verkiezingen (over 7 maanden) komt de regering nu in verband met de gestegen energieprijzen met een chèque van €100 voor 6 miljoen huishoudens met een minimuminkomen.

Dieu adieu
Volgens een onderzoek gelooft 51% van mensen in het ooit diep katholieke Frankrijk niet meer in God. Ten tijde van de corona-crisis dat cijfer niet veranderd.

Gesprek van de week: Australisch verraad
De opwinding in Frankrijk ging deze week ook en vooral over Australië. Dat land zou voor zo’n € 30 miljard onderzeeërs in Frankrijk laten bouwen, maar ineens werd die order gecanceld. Australië sloot achter de rug van Frankrijk om een geopolitiek verdrag met de VS en het Verenigd Koninkrijk en die boten worden nu niet in Frankrijk in elkaar gezet. Frankrijk vindt dat het een niet alleen economische rol heeft in de Indo-Pacific, met een aantal eiland-departementen in die omgeving met 1,6 miljoen Franse staatsburgers. Het is ook zo dat Australië al twijfelde aan de kwaliteit van de Franse boten en dat Frankrijk op tijd leveren niet kon garanderen.

Parijzenaars dik in de schuld
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo (1959), officieel kandidaat bij de presidentsverkiezingen volgend jaar, weet van geld uitgeven. De schuld van haar gemeente is sinds 2014 met 110% opgelopen naar € 7,7 miljard. Per inwoner komt dat neer op € 3.490. In Marseille (de 2e stad van het land) gaat het om € 1.772 per inwoner, in Lyon om € 769.

2 gedachten over “Actualités: corona betert, koopkracht daalt, (on)geloof, Parijse schuld, en meer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven