Boîte à lire: onze boekentips

za 25 september 2021

Categorieën: ,

Door Maria Edelman

De leestips van Kijk, Zuid-Frankrijk! wijzen je de weg naar Frankrijk-boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book.
Onze boekenrecensent Maria Edelman leest alles wat los en vast zit en vertelt graag over wat haar opvalt en aanspreekt. Haar bevindingen lees je hieronder.

De Vergelding
Je hebt altijd mensen die denken dat ze het beter kunnen dan Georges Simenon (1903-1989) die 75 ‘policiers’ aan commissaris Maigret ophing. Ik vind dat de Belg Simenon tot de beste schrijvers van zijn generatie hoorde, al lag en ligt de ‘detective’ dom genoeg in de ‘hogere’ literaire kring maximaal genoteerd als bijzaak. Ik moet nu erkennen dat de Schot Martin Walker (1947) aardig in de buurt van Simenon komt. Hij heeft – met internationaal succes – al 13 boeken geschreven met politiechef Bruno in de hoofdrol. De verhalen spelen zich af in het (fictieve) Saint-Denis in de Dordogne, maar dat het bedachte dorp model staat voor wie er woont of er een keer geweest is, dat is zonneklaar. Walker heeft verstand van sfeerbeschrijving.
Ik las eerst zijn ‘De Vergelding’ dat gaat over brand in de wijngaarden, en het idee van een Amerikaanse investeerder om er iets groots van te maken. Extra werkgelegenheid, en dan is er een nieuwe aanslag. Net als Maigret opereert Bruno voorzichtig tussen de partijen.
Ik las ook ‘De Zwarte Diamant’, dat natuurlijk over truffels gaat, de trots van de Périgord. De import van Chinese truffels van minder dan gering allooi, verstoring van de concurrentieverhoudingen en bij het desbetreffende onderzoek wordt een vriend van Bruno op brute wijze vermoord.
Walker is Simenon (nog) niet maar zijn boeken zijn al goed genoeg.
De Vergelding, door Martin Walker. Credit Books, € 19,99, e-book: € 9.99.

Aquitaine: land van water
Ik had nog nooit van de Baskische schrijver Eva García Sánez de Urturi (1972) gehoord, moet ik eerlijk bekennen. Maar dankzij haar historische roman ‘Aquitaine, land van water’ weet ik nu dat ik beter op de hoogte had moeten zijn. Ze schrijft voortreffelijk. In dit boek gaat het over Aquitaine, 1337. De hertog wordt dood aangetroffen in Compostella, zijn dochter Eleonora zint op wraak en trouwt met de zoon van wie volgens haar de zoon van de moordenaar van haar vader is: Lodewijk VI, koning van Frankrijk. De vorst sterft onder verdachte omstandigheden tijdens de bruiloft van zijn zoon. Hoe nu verder?
Er speelt van alles in deze schitterende roman met een onbekende jongen die misschien een monster was. Of een heilige. Uiteindelijk overspant het boek een eeuw vol wraak, bedrog en strijd en je zou kunnen concluderen dat Eleonora op haar manier misschien moediger was dan de mannen in haar tijd.
Aquitaine, land van water. Door Eva García Sáenz de Uurturi, Bruna Uitgevers, € 20,99, e-book: € 11,99.

3 gedachten over “Boîte à lire: onze boekentips”

  1. Le rat du bibliothèque

    Voor is een Boîte a lire niet zo leuk. We hebben een tweede hands boeken winkel en zo een kast staat ongeveer 50 meter verderop. We hebben de winkel al langer en toen kwam de kast!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven