Dos de cabillaud niçois

vr 24 september 2021

Door Renée Vonk-Hagtingius

Er zit hier bij mijn dorp op het platteland in de Provence Verte nou eenmaal geen goeie visboer in de buurt, dus ik ben een beetje afhankelijk van de supermarché in de stad verderop. Het aanbod daar is doorgaans niet best; als ik bij binnenkomst al vis ruik (de vistoonbank is helemaal achterin de zaak) weet ik genoeg: verse vis ruik je niet. Gelukkig is er de diepvries, daar ontdekte ik onlangs heel behoorlijke moten kabeljauwrug. Dus meteen maar weer eens een van m’n favoriete pruttelpotjes gemaakt. Weinig gedoe, snel klaar, en uitstekend geschikt voor een zonnige en warme herfstdag zoals vandaag. Ik maakte ‘m voor de lunch, want hoewel het vanmiddag nog gewoon 28 ºC was, wordt het ’s avonds alweer veel te snel donker en te fris voor een uitgebreide maaltijd op het terras. Daar blijft het bij een apéro, met fraai zicht op een snel groeiende sterrenhemel, dat wel.

Ingrediënten:
4 moten kabeljauwrug (dos de cabillaud)
500 gram kerstomaatjes
50 gram ontpitte groene olijven
50 gram ontpitte zwarte olijven
2 teentjes knoflook
2 ansjovisfilets (op zout)
½ citroen
paar takjes verse tijm, of een volle theelepel gedroogde
paar takjes peterselie
1 glaasje droge witte wijn
olijfolie
witte peper, eventueel zout

Bereiding:
Dep de kabeljauwmoten droog met keukenpapier.
Pel de knoflooktenen.
Snipper de peterselie.
Snij de olijven in tweeën.
Snij de kerstomaatjes in tweeën.
Snij een paar dunne plakjes van de halve (schoongeboende) citroen.
Snij de ansjovisjes in stukjes.
Verwarm een scheutje olijfolie in een braadpan en gooi de tomatenhelftjes erin, laat een paar minuten pruttelen.
Leg de moten kabeljauw erbij, knijp de knoflook er bovenuit, doe de tijm, de groene en de zwarte olijven, de citroenplakjes en de witte wijn erbij. Laat alles met het deksel op de pan een minuutje of 10 stoven; de vis moet nog ‘bite’ hebben.
Vis de moten met een schuimspaan o.i.d. uit de pan en leg ze op de borden. Voeg de in stukjes gesneden ansjovisfilets toe aan de saus en laat ze even wegsmelten, voeg nog wat peper toe en proef op smaak.
Verdeel de saus over de borden met de kabeljauwmoten, bestrooi met wat peterselie.
Geef er een glaasje wit, rosé of gekoelde rode wijn bij, plus wat brood om te soppen. Maar er kan ook heel goed rijst bij, een beetje pasta, of wat aardappelpuree.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven