Actualités: geruststellende corona-cijfers, de Mont Blanc krimpt, minder stoplichten in Nice, de president beledigd, een moordende gendarme, en meer

za 2 oktober 2021

Categorieën:

Zaterdag 3 oktober

Corona: geruststellende cijfers
Het gaat relatief goed. Alle indicatoren duiden op een gunstige ontwikkeling. Zo daalde de ‘taux d’incidende’ (aantal besmettingen per 100.000) binnen een week van 61 naar 51, was afgelopen woensdag nog 56. Een getal van 50 is volgens de regering een kritische norm. Er zijn wel grote regionale en departementale verschillen. Bijvoorbeeld in de toeristische regio Le Sud/PACA praat je over een ‘taux’ van 122, en in het bijbehorende departement Bouches-du-Rhône over 193.
Het besmettingspercentage (positief getesten) daalde deze week van 1,3% naar 1,2%.
Er was sprake van 34.766 nieuwe besmettingsgevallen, een week eerder 45.545.
In de ziekenhuizen verblijven nu 7.410 corona-patiënten, 697 minder dan een week eerder. Van die mensen zijn er 1.355 slecht aan toe, 231 minder.
Er overleden deze week 339 virusslachtoffers, het dodental staat nu op 116.759.
Inmiddels is 75% van de bevolking ‘geprikt’ en 72,2% twee keer.

-Vandaag de 12e achtervolgende zaterdag met demonstraties in het hele land tegen de ‘pass sanitaire’.
-In 47 departementen zijn bij wijze van experiment geen mondmaskers meer verplicht op basisscholen.
-Volgens de staatssecretaris van toerisme zal er straks in de skigebieden geen ‘pass sanitaire’ nodig zijn. Tenzij de cijfers zich negatief ontwikkelen.
-In het gehucht La Verdière (Le Var) is Denis Agret twee weken na zijn aanstelling als gemeente-arts opgestapt. Hij weigert zich te laten vaccineren. Hij stopt ook meteen als arts.
-Er zijn nu 1.700 schoolklassen gesloten nadat 1 leerling besmet bleek.

De Mont Blanc krimpt
Het zal geen ouderdomsverschijnsel zijn, maar de Mont Blanc (‘Het Dak van Europa’) is in 4 jaar tijd met 92 centimeter gekrompen en meet nu nog ‘slechts’ 4.807,8 meter. Om de zoveel jaar wordt de berg opgemeten en deze zomer waren de weersomstandigheden voor de desbetreffende experts naar eigen zeggen bijzonder gunstig.

Nice: 70% minder stoplichten
In het centrum van Nice (Alpes-Maritimes) gaat een maximum-snelheid van 30 km/uur gelden. Volgens burgemeester Estrosi schiet het dan qua luchtvervuiling niet op als er bij stoplichten voortdurend geremd en daarna opgetrokken moet worden. En dus laat hij 70% van die ‘feux’ weghalen.

Kostbare schildpadden
Het fameuze ‘domaine viticole’ Château de Berne in Flayosc (Le Var) is door de rechtbank in Draguignan veroordeeld tot een boete van € 100.000 omdat men het leefgebied van de beschermde schildpadden ‘Tortues d’Hermann’ heeft verkleind, en tot € 375.700 omdat er zonder vergunning werkzaamheden zijn verricht in de evenzeer beschermde ‘reserve naturelle nationale de la plaine des Maures’. Ecologische schade. Twee voormalige managers van het château kregen ieder een boete van € 25.000.

Iets veiliger ‘en route’
In 10 jaar tijd zijn er volgens Sécurité routière 18,7% minder verkeersdoden gevallen.

Minder Noord-Afrikanen
De regering heeft besloten dat er minder verblijfsvergunningen verstrekt gaan worden aan mensen uit Marokko, Algerije en Tunesië. Een soort strafmaatregel omdat die naties weigeren hun landgenoten die om welke reden dan ook Frankrijk uitgezet worden, niet willen ‘terugnemen’. Een enquête wijst uit dat 87% van de Fransen het met hun regering eens zijn.

Eigen regio eerst
Volgens een onderzoek van opiniepeiler Ifop heeft 66% van de Fransen meer vertrouwen in de eigen regio dan in de staat.

De president beledigd
De ‘afficheur’ Michel -Ange Flori verhuurt publiciteitsborden langs de weg. Maar een paar houdt hij voor zichzelf. Om zijn persoonlijke mening – op meestal satirische wijze – te verkondigen. Een ‘portret’ van president Macron met een Hitler-snorretje is hem duur te komen staan: € 10.000 boete wegens publieke belediging van de president in Toulon en La Seyne-sur-Mer (Le Var). Flori gaat uiteraard in beroep.

Twee ‘gesprekken van de dag’
De opwinding deze week in Frankrijk betrof in de eerste plaats de tweede veroordeling van ex-president Nicolas Sarkozy (1955) tot gevangenisstraf. Het Tribunaal van Parijs legde hem 1 jaar cel op in de ‘affaire Bygmalion’ die neerkomt op fraude tijdens zijn verkiezingscampagne in 20212. Via valse facturen was het maximumbedrag dat een presidentskandidaat bij de staat mag declareren, verre overschreden. Ongeveer 7 maanden eerder kreeg hij 3 jaar cel, waarvan 2 jaar voorwaardelijk, aan z’n broek. Dat betreft een afluisterschandaal dat om corruptie draait. Hij beloofde een hoge rechter een topbaan in Monaco als deze hem op de hoogte hield van ontwikkelingen in weer een ander onderzoek. Sarkozy werkte daarbij onder schuilnaam met een pre-paid telefoontje.

Mild regime
‘Sarko’ is tegen beide veroordelingen in beroep gegaan. Als de vonnissen bevestigd worden, kan hij daarna nog in cassatie. Een definitief oordeel valt niet voor 2024 te verwachten.
Overigens: 1 jaar celstraf wordt in Frankrijk veelal omgezet in huisarrest met een enkelband. Dit met het oog op de overbevolkte gevangenissen. Niet duidelijk is wat justitie doet als iemand twee keer tot 1 jaar is veroordeeld. Mocht hij ooit de bak indraaien: in de Santé-gevangenis in Parijs is een speciale afdeling voor ‘hooggeplaatste’ veroordeelden waar een vrij ontspannen regiem heerst.

Moordende gendarme
Het tweede gesprek van de dag: de zelfmoord van een seriemoordenaar naar wie al 35 jaar gezocht werd. Ex-gendarme François V. (59) vermoordde tussen 1986 en 1994 twee jonge meisjes en een echtpaar en mogelijk meer mensen. Er waren vage compositie-tekeningen van ‘m, hij werd vanwege zijn pokdalig gezicht ‘ Le Grélé’ genoemd. Een cold case-team met nieuwe DNA-technieken heropende het onderzoek en inviteerde V. om zijn DNA af te staan. Hij pleegde zelfmoord en liet een bekentenis achter. Sinds 1997 zou hij niets meer misdaan hebben, hij had ‘zijn demonen onder controle’. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen achter.

1 gedachte over “Actualités: geruststellende corona-cijfers, de Mont Blanc krimpt, minder stoplichten in Nice, de president beledigd, een moordende gendarme, en meer”

  1. Hoi,Renée, ik reageer niet op dit artikel maar op t feit dat ik al 2 weken geen ,,kijk zuidfrankrijk,, heb gezien, of heb ik t gemist of gewist…toch niks aan de hand met jullie..?? Hopelijk lees ik snel weer iets…groetjes Gon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven