Actualités: : het gaat steeds beter, zo hard gaat het niet in Parijs, wilde dieren in het circus, twee gesprekken over de kerk en de doodstraf, en meer

za 9 oktober 2021

Categorieën:

Zaterdag 9 oktober

Corona: het gaat steeds beter
Op landelijk niveau lijkt het virus zo ongeveer onder controle. De ‘taux d’indicence’ (aantal besmettingen per 100.000) is nu 43, een week geleden nog 51. De regering hanteert als kritische norm 50. Het besmettingspercentage (positief getesten) is 1,0%, vorige week zaterdag 1,2%.
Er waren deze week 29.419 nieuwe besmettingsgevallen, een week eerder 34.766.
In de ziekenhuizen verblijven nu 6.805 corona-patiënten, 605 minder dan een week terug. Van hen zijn er 1.164 ernstig aan toe, 191 minder.
Er bezweken deze week 270 mensen aan het virus, in de voorafgaande periode 339.
De cijfers verschillen per regio en departement. In toeristische departementen als de Bouches-du-Rhône is die ‘taux d’ incidence’ nog 99,6, in de Alpes-Maritimes 74,2 in de Vaucluse 62,9. In een nabijgelegen departement Le Var 38,5.

-De Wetenschappelijke Raad pleit voor het geleidelijk afbouwen van de verplichte ‘pass sanitaire’ tussen 15 november en 1 januari.
-De Haute Autorité de Santé wil een 3e dosis vaccin voor medewerkers in de zorg.
-In 68 departementen geen masker meer voor leerlingen van basisscholen. Er zijn in het hele land nu 1.254 klassen dicht vanwege de regel dat bij één besmette leerling de hele klas naar huis moet. Het is een dalend aantal.

Zo hard gaat het niet in Parijs
In het centrum van Parijs geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur. Maar uit onderzoek is gebleken dat je in september in hartje stad feitelijk gemiddeld niet sneller dan 13,1 km/uur kon rijden.

Seriemoordenaar vrij?
Tommy Recco pleegde in de jaren 80 zeven moorden. Hij kreeg levenslang. Inmiddels 87 jaar oud en kennelijk ernstig ziek diende hij voor de 21e keer een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating in. Justitie is tegen, men vreest recidive. In totaal heeft Recco bijna 60 jaar achter de tralies gezeten. Volgens zijn advocaten is langer vasthouden in strijd met artikel 3 van de Conventie van de Rechten van de mens.

‘Ecotax’: met de boot van Nice naar Corsica
Corsica Ferries overweegt te stoppen met de verbinding tussen Nice en het ‘Île de Beaute´. Want de gemeente Nice heft een ‘ecotax’ van € 60 voor elke auto die per schip naar of van het eiland vervoerd wordt. De bedoeling van het gemeentebestuur is de haven van de stad milieuvriendelijker te maken.

Wilde dieren in het circus
De Senaat heeft ‘non’ gezegd tegen een wetsvoorstel dat wilde dieren in circussen en dolfinaria verbiedt. De Assemblée Nationale had vóór gestemd. Het voorstel moet nu weer terug naar de Assemblée die nog een keer een oordeel moet vellen.

Twee gesprekken van de week: pedo’s in de kerk en de doodstraf
Een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van Jean-Marc Sauvé is tot de conclusie gekomen dat er sinds 1950 circa 330.000 jongeren het slachtoffer zijn geweest van minstens 2.900 à 3.200 pedofielen binnen de katholieke kerk. De commissie baseert zich op gegevens van de politie, de rechtbanken en kerkelijke archieven. De bisschoppen hebben inmiddels hun excuses aangeboden, de paus heeft er schande van gesproken. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) wil een debat over opheffing van het biechtgeheim waarachter zich priesters kunnen verschuilen. Gaan kerkelijke regels boven Franse wetgeving?
Het ging deze week ook over de doodstraf, precies 40 jaar geleden door president Mitterrand afgeschaft. Een mogelijke presidentskandidaat als de polemist Éric Zemmour, extreem-rechts en inmiddels Marine La Pen van de Rassemblement National (ex Front National) in de peilingen voorbij, zegt geen nee tegen herinvoering van de doodstraf.

Zanger Francis Cabrel zoekt een dokter

Algemeen bekend: op het Franse platteland is er een nijpend tekort aan huisartsen. Zo ook in het stadje Astaffort (Lot & Garonne). Daar woont de ook internationaal bewonderde chansonnier Francis Cabrel (1953) en die heeft nu in een poging een arts tot vestiging van een praktijk in Astaffort te verleiden een video-clip met een speciaal lied opgenomen. Resultaat nog niet bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven