Recept van de week: herfstige tomatencake

za 23 oktober 2021

Categorieën:

Nogal een stukje verderop aan de rivier woont een aardig mens met wie ik min of meer overweg kan. Terwijl haar kijk op het leven echt totaal anders is dan die van mij. Kwam ik een jaar wat geleden al achter toen ze me vroeg of ik naar haar fluitspel wilde komen luisteren, ik begreep dat het iets van ‘zen’ zou zijn. Ik ben niet zo van esotherisch en zweverigheid, eerder van brood op de plank en laat mij maar lekker werken. Ze heeft natuurlijk ook een moestuin, waarvan ze -vrees ik- niet al teveel verstand heeft. Ik bedoel: wie gaat er in de zomer nou sproeien rond midi? Over de aanplant wordt ook niet altijd helder nagedacht, zodat ze ineens veel teveel courgettes oogt. Van de week kwam ze langs met een heleboel tomaten, of ik ze wilde hebben. “Graag”, zei ik, en ik riep iets enthousiasts over 100% bio. Maar ja, wat begin je ermee? Eerst maar een tomatensalade met basilicum en na een beetje peinzen werd het een herfstige tomantencake.

Ingrediënten:

3 eieren
170 gram bloem
1 zakje ‘levure chimique’ (bakpoeder/dubbelkoolzure soda)
8 cl + 1 eetlepel olijfolie
12 ½ cl melk
70 gram geraspte gruyère
200 gram mozzarella
100 gram zongedroogde tomaatjes op olie
8 grote basilicumbladeren
peper en zout

Bereiding:

Snijdt de tomaatjes fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat de tomaatstukjes circa 10 minuten met wat zout en peper naar smaak, sudderen. Laat afkoelen. Voeg de in blokjes gesneden mozzarella en de fijngehakte basilicum toe. En roer even door.
Kluts de eieren, de bloem en de ‘levure chimique’ door elkaar. Voeg er beetje bij beetje eerste de olie, en daarna de melk (op kamertemperatuur) bij; goed blijven roeren. Meng er dan de gruyère doorheen, voeg op het laatst het tomaat/mozzarellamengsel toe.
Doe de massa over in een beboterde cakevorm en bak circa 45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. De cake is gaar als u er een prikker in kunt steken die er schoon weer uitkomt. Laat een kwartiertje afkoelen voor u de vorm leegschudt.

2 gedachten over “Recept van de week: herfstige tomatencake”

  1. Heerlijk recept! Ennuh je kunt toch nooit genoeg tomaten uit (buurvrouw’s) eigen tuin hebben?? Lekker prutje van koken met knoflook en kruiden en in de vriezer er mee! ?????

  2. ‘n echt lekker recept , en tomaten en andere groenten zijn toch altijd lekker uit de moestuin. Geniet ervan en fijn weekend voor jullie !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven