Recept van de week: Pâtes aux broccolis

vr 29 oktober 2021

Toen ik jong was, nog jonger mag ik in gezelschap graag benadrukken, haatte ik bloemkool. Waarom weet ik niet meer. Een oer-Hollandse kool, die ik achteraf gezien natuurlijk op z’n waarde had moeten schatten. Excuus, beste bloemkool. Ik weet ook niet meer wanneer ik voor het eerst met z’n Italiaanse collega broccoli kennis maakte, ik denk toen ik net in Frankrijk woonde. Het kan best zijn dat die Italiaan al eerder in Noord-Europa future had gemaakt, maar dan toch niet in mijn omgeving. Terwijl mijn moeder, van huis uit niet zo vooruitstrevend, me toch een keer verraste met macaroni. Aardappeleters aan de pasta, een unieke belevenis.
In de supermarché hier kan ik kiezen tussen bloemkool (import uit Nederland?) en broccoli. Ik ga dan altijd voor de Italiaan die in mijn beleving qua smaak meer te bieden heeft. En ‘en cuisine’ kan ik er iets mee. Gewoon even Italië op je bordje.

Ingrediënten:
400 gram pasta naar keuze (spaghetti, of macaroni enz.)
500 gram broccoli
1 rode paprika
1 ui
2 tenen knoflook
100 gram geraspte emmental of gruyère
geraspte parmesan
olijfolie
scheutje witte wijn
peper, of sambal
Bereiding:
Snij de steel van de broccoli en verdeel de rest in kleine roosjes. Kook beetgaar
in ruim water, giet af en bewaar in de open pan.
Pel en snipper de ui, haal de onder en bovenkant van, en de zaadlijsten uit de
paprika en snij hem in kleine stukjes. Pel de tenen knoflook.
Kook intussen de pasta aldente (beetgaar) in ruim water met een hele flinke
scheut olijfolie. Stort over in een vergiet en schudt het water er goed uit. Spoel
vooral niet af en doe meteen terug in de pan, met het deksel erop.
Fruit de ui aan in een koekenpan met wat olijfolie, doe de paprika erbij, plus een
scheut witte wijn, en knijp de knoflooktenen er boven uit; laat alles zo’n vijf
minuten sudderen. Voeg flink wat peper toe, of gewoon een stevige lik sambal,
en proef of de saus pittig genoeg is. Doe de broccoliroosjes erbij en laat even
warm worden. Voeg de emmental of gruyère toe en roer alles voorzichtig door
tot die gesmolten is.
Verdeel de pasta over de borden en verdeel de saus erover. Bestrooi rijkelijk met
geraspte parmesan. Glaasje wit of rosé erbij, plus wat papieren snotlapjes
vanwege de onvermijdelijke loopneus: bon app!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven