Actualités: woensdag 3 november 2021

wo 3 november 2021

Categorieën:

Corona: de epidemie is terug

Niet alleen volgens de regering is de epidemie in Frankrijk weer terug. De voornaamste indicatoren laten dat ook zien. De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) is in een week tijd van 56,50 naar 60,68 opgelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 1,9% naar 2,2%. In de voorbije week 22.406 nieuwe besmettingsvallen, maar sinds afgelopen zaterdag zijn er 17.594 nieuwe besmettingen geconstateerd. In totaal zijn nu in Frankrijk 7.170.782 mensen met het virus in aanraking gekomen. In de ziekenhuizen verblijven 6.680 corona-patiënten, 146 meer dan een week terug. Van hen zijn er 1.091ernstig aan toe, een plus van 57. Er overleden deze week 208 mensen aan het virus. Het dodental staat op 117.763. Inmiddels is 76,4% van de bevolking gevaccineerd en 74,6% twee keer.

De Senaat heeft de einddatum voor de regels met betrekking tot de ‘pass sanitaire’ van 31 juli naar 28 februari teruggebracht. De regering zou daarna met een nieuwe wet moeten komen.

Taux d’incidence (kritische norm 50):

 • Nationaal: 60,68
 • Parijs: 84,3
 • Bouches-du-Rhône: 101,2
 • Alpes-de-Haute-Provence: 77,5
 • Hautes-Alpes: 67,0
 • Ales-Maritimes: 66,3
 • Le Var: 53,3
 • Vaucluse: 54,0
 • La Drôme: 50,7
 • Dordogne: 47,3
 • Corsica: 90
 • Monaco: 80

Woede in de Provence

De Europese Commissie (‘Brussel’) overweegt een beperking of zelfs een verbod van etherische oliën, zoals die van lavendel, tijm en rozemarijn. ‘Plantes à parfum, aromatiques et médicales’ (PPAM) zouden- verwerkt in cosmetica en parfum- schadelijk voor de gezondheid zijn. ‘En Provence’ zijn ze even verbijsterd als woedend. Al ruim meer dan honderdduizend mensen hebben onder het motto ‘handen af van onze planten’ een ‘petition citoyenne’ getekend op www.change.org/sauvonslenaturel. Men wijst erop dat die oliën al een jaar of 2000 zonder enige gezondheidsprobleem worden gebruikt.

De eiken leggen het loodje

Voor de restauratie van de Notre Dame in Parijs zijn in heel Frankrijk 1.200 eikenbomen omgelegd. Alleen dat hout is kennelijk geschikt om de kerk in volle glorie herboren te laten worden. Het idee is nog steeds: klaar voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Geen ‘wilde’ dieren meer

Binnen 5 jaar geldt voor heel Frankrijk een verbod op de ‘inzet’ van wilde dieren in circussen en bijvoorbeeld ook dolfinariums. Dierenactiviste Brigitte Bardot heeft enthousiast gereageerd. In Antibes (Alpes-Marimes) vreest men het einde van het bij vakantiegangers super-populaire Marineland.

Stokbrood duurder

Een ‘baguette’ (stokbrood) kost nu gemiddeld € 0,89. Daar komt dezer dagen 5 à 10 centimes bovenop, ook in Frankrijk stijgen zo ongeveer alle prijzen. Er wordt volkswoede gevreesd als een ‘baguette’ meer dan € 1 gaat kosten. Er wordt op gewezen dat de Franse Revolutie (1798) – ook – begon wegens onbetaalbaar brood.

Gratis naar de psycholoog

De Assemblée Nationale heeft in een eerste lezing een wetsontwerp goedgekeurd dat bepaalt dat de acht eerste gesprekken die iemand met een psycholoog voert voortaan onder de ziektekostenverzekering vallen en dus gratis zijn.

Cyberaanval op Prins Albert II van Monaco

‘Dossiers du Rocher’ heet de anonieme internetsite die aanvallen op naaste medewerkers van Prins Albert II plaatst Over integriteit en zo. De prins is ‘not amused’ en heeft een onderzoek gelast, vooralsnog zonder resultaat.

Het sneeuwt

In Isola 2000 (Alpes-Martimes) is de eerste sneeuw gevallen. De bedoeling is dat de skistations in de Alpes-du-Sud op 4 december opengaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven