Recept van de week: Roquefortsoufflé

vr 5 november 2021

Een van de vele dingen die ik niet begrijp is de huiver of zelfs afkeer die mensen uit onder meer Nederland en België koesteren jegens Franse blauwe kaas. Ik zal niet beweren dat die het absolute toppunt van lekker zijn, maar het is wel zo dat ik Franse kazen over het algemeen prefereer boven Nederlandse. Zelfs in mijn dorp kun je tegenwoordig in de ‘épicerie’ beslag leggen op ‘Gouda’, ‘Edam’ en ‘Leerdam’ en dat zal wel betekenen dat de Fransen er geen nee tegen zeggen. Maar ik dus wel. Generaliseren is zelden een goed idee, maar wat mij betreft wint de Franse kaas qua smaak met ruime voorsprong van de Nederlandse. Oude ‘Goudse’ gaat nog wel, maar oude ‘Comté’ is beter, rijker. Nou ja, misschien helpt dit recept een beetje om mensen die jegens ‘Frans bleu’ bedenkingen hebben tot een verdiept inzicht te verleiden.

Ingrediënten:

  • 300 ml melk
  • 30 gram boter (plus een beetje extra voor het invetten van de vormpjes)
  • 30 gram bloem
  • 3 eieren
  • 75 gram roquefort
  • zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Vet vier soufflévormpjes in met boter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat 30 gram boter smelten in een pannetje op een laag pitje, doe er de bloem bij en giet er beetje bij beetje de melk bij, onder goed roeren. Haal de pan van het vuur, voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe, roer nogmaals goed door en laat afkoelen. Scheidt de eieren, bewaar de eiwitten in een ruime kom en voeg de dooiers één voor één toe aan het afgekoelde mengsel in de pan. Meng stevig door elkaar, verbrokkel de roquefort er boven, prak fijn en meng alles nog eens goed door elkaar tot een mooie gladde massa. Sla de eiwitten met wat zout stijf, tot het wit in punten blijft staan, en meng dat beetje bij beetje door het roquefortmengsel. Verdeel het mengsel over de vormpjes en laat in de voorverwarmde oven in 25 minuten gaar worden en rijzen. En ja, natuurlijk mag daar een mooi glas rood bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven