Doperwtjessoep primavera

vr 19 november 2021

Door Raoul Duchemin

We zitten in de tweede helft van november, maar zo rond midi kwam ik onderweg opvallend veel open cabrio’s tegen. Verbaasde me niks, het was een graadje je of twintig, volop zon. Dat was meteen een probleem, die zon. Laagstaand en ‘en voiture’ vaak oogverblindend. Heb je ook al die bomen langs het traject die in dit seizoen voor bijna hallucinerende schaduwen op de weg garant staan.
Maar afgezien daarvan was het vandaag ‘en Provence’ vrijwel lente. Volgens Météo France tot zondag. Een bijrijder begon over de opwarming van de aarde, maar ik ben een beetje klimaat-moe. Ik dacht: als het dan een beetje namaak-lente is, laten we dan straks ook maar iets lente-achtigs eten. En een soepje, daar ben ik altijd vóór. Misschien wordt er in noordelijker contreien al aan echte erwtensoep gedacht, mijn voorkeur geldt deze wat zonniger variant.

Ingrediënten:

1 middelgrote ui

1 kleine krop sla

3 eetlepels olijfolie, klontje boter

1 eetlepel kerriepoeder

1 kippenbouillontablet

1 bosje bladpeterselie

300 gram (diepvries)doperwtjes (geen blik)

1 ½ liter water voor de soep + water om de eieren te pocheren

5 eetlepels crème fraîche

zout, witte peper

4 kleine eieren of 8 plakjes geitenkaas (van de rol)

8 sneetjes stokbrood

Bereiding:

Van de soep:
Pel en snipper de ui, doe met de olie en de boter in een grote pan en laat zachtjes glazig worden. Was intussen de sla, snij de stronk eruit, en snij de bladeren in grove stukken, doe ze bij de uien in de pan en laat in een paar minuutjes zacht worden. Doe de kerrie erbij en roer alles goed door elkaar. Giet het water erbij en voeg de bouillontablet toe; breng alles aan de kook en laat vijf minuten doorkoken. Haal de peterselieblaadjes van de steeltjes en doe de blaadjes samen met de doperwtjes bij de kokende bouillon, laat op laag vuur vijf à tien minuten doorkoken tot de erwtjes gaar zijn; haal van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Giet de soep door een zeef in een ruime kom, doe de inhoud van de zeef over in de keukenmachine en doe er een paar scheppen van de soep bij. Mix alles tot een gladde puree. Giet de soep terug in de pan, doe er de puree bij, plus de crème fraîche, en breng opnieuw aan de kook onder af en toe doorroeren. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe.

Van de gepocheerde eieren:
Een beetje onorthodoxe methode, maar het kan niet mislukken, ook als de eieren wat ouder zijn; op de klassieke manier (in water met azijn) lukt het alleen met kakelverse eieren.
Breng een flinke laag water aan de kook in een pan waarin vier eieren passen.
Bekleed een kommetje of een kopje met een flink stuk (plastic) huishoudfolie -zorg voor een ruime overlap- en breek hierin voorzichtig een ei. Pak de zijkanten van de folie bij elkaar tot een tuutje en bindt er strak een dichtbindertje of een stevig stukje draad omheen, zodat het ei er niet uit kan lekken. Herhaal de procedure en maak zo van elk ei een pakketje; leg ze alle vier met het tuutje naar boven in het kokende water, haal ze er na circa drie minuten weer uit.

Rooster intussen de sneetjes stokbrood.

Verdeel de soep over de borden, maak de pakketjes voorzichtig open en laat in het midden van elk bord een ei glijden.

Teveel gedoe, dat pocheren?
Snij dan een paar dunne plakjes geitenkaas van de rol en laat die in de soep dobberen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven