Oudejaarsdag

di 4 januari 2022

Categorieën: , ,

Door Peter Hagtingius –

Het was oudejaarsdag en met een graadje of twintig lekker weer. Volop zon en de mistral had gelukkig weer een snipperdag opgenomen. Vanaf mijn terras staarde ik peinzend naar de rotsen aan de overkant van de rivier en bedacht dat de opwarming van de aarde mij eigenlijk prima beviel. Elke gedachte aan het virus had ik taboe verklaard. De vraag die me bezighield, was: de korte broek uit de kast of toch niet? Ik keek naar links in de tuin waar onder een blauw dekzeil het haardhout ligt opgestapeld. Een week geleden nog twee kuub bijbesteld; die ochtend had ik de ruitjes van mijn auto moeten schoonkrabben en toen was het al tegen half twaalf geweest. De leverancier had me op niet mis te verstane wijze ingepeperd hoe hij over me oordeelde nadat ik vertelde dat ik niet over contanten beschikte en een cheque zou uitschrijven. Buiten zijn gezichtsveld piste een van mijn honden tegen zijn rechter achterwiel.

Ik besloot tot een zo lang mogelijk verblijf buiten en haalde de voorgenomen avondmaaltijd zeven uur naar voren. Zes oesters, een plak gerookte zalm, een beknopte salade Niçoise, kaasplankje met veel blauw en tiramisu bij de espresso. Ik zou wel zien wat ik dan die avond qua fourage nog zou doen; vast niet veel.

Een van mijn heimelijke genoegens is tijdens het eten een krant van papier lezen. Zo’n internetversie is geen courant. Ik stuitte in de Nice-Matin op een bericht over Gil Bernardi, de burgemeester van Le Lavandou, aardige badplaats met 6.000 inwoners in Le Var. Hij hoorde dat de Marc-Legouhy-school voorlopig een onderwijzer tekort komt en kondigde aan: dan kom ik zelf lesgeven. Het schoolbestuur blij, maar de vakbonden razend. Minachting voor het beroep van onderwijzer! Benieuwd hoe dit afloopt, mini-affaires in de ‘faits divers’ zijn voor krantenlezers vaak hoogtepunten.

Tegen vijven werd het fris. De boel maar weer opruimen en daarna de tv aanzetten. CNews vertelde me dat er die avond voor de goede orde 95.000 gendarmes en policiers op de been zouden zijn, plus 32.000 pompiers. En dat het virus met 232.000 nieuwe patiënten z’n eigen record had verbeterd. Kinderen vanaf 6 jaar moesten voortaan ook gemaskerd worden.

Ik keek uit het raam, het werd al snel donker.

De météo kondigde voor nieuwjaarsdag bewolking en mogelijk regen aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven