Vakantietips: ‘klassiekers’ in Le Var

ma 24 januari 2022

Door Peter Hooft –

 

Die Fransen, ik weet het niet. Generaliseren is niet ‘comme il faut’, is me ooit bijgebracht, ondertussen af en toe best verleidelijk, maar een gegeven is dat Fransen me met enige regelmaat diep teleurstellen. Zo had ik verrassende trouvailles verwacht toen dagblad Var Matin aan de lezers vroeg welke departementale attracties volgens hen echt top zijn.

Ik hang al een tijdje in die omgeving rond en hoopte op surprises, tips die me zouden doen besluiten snel in de auto te stappen. Op weg naar het onontdekte onbekende, op aanwijzing van mensen die al generaties weten waar het echt speciaal is. Waarop die talloze Offices du Tourisme om de een of andere reden nooit attenderen. Slecht bereikbaar, geen resto’s, geen handel in kunstnijverheid of wijn dan wel olijfolie, je weet het niet. Misschien kennen de immer tomeloos enthousiaste ambtenaren van die Offices, gespecialiseerd in termen als ‘pittoresque’ en ‘médiéval’ zelf de weg naar echt uniek niet.

Op één: Les Gorges du Verdon

Hoe dan ook: de lezers van het dagblad trakteerden me op een onthutsende ontgoocheling. Echt nul verrassingen.

Op één met stip: Les Gorges du Verdon. Hallo! Zelfs als je nog nooit in Frankrijk geweest bent, weet je dat die kloven niet alleen in toeristische zin nogal wat te bieden hebben. Al kun je er in het hoogseizoen maar beter niet komen. Tenzij je van de gezellige drukte van massa-toerisme houdt.

De krantenlezers zetten de Rots van Cotignac en Le Vallon des Carmes in Barjols op een gedeelde tweede plaats. Natuurlijk ben ik daar ooit wezen kijken, maar eerlijk gezegd: ik ga geen tweede keer. ‘Interessant’, positiever was ik niet over oeroude grotten. Met uitzicht, dat dan weer wel.

In de hemel waar het altijd waait

In de top-tien kwam ik verder Tourtour (‘Village dans le ciel’, dorp in de hemel) tegen. Vaak geweest, een vriend woonde er. Lastig ritje bergop, en het waait er echt altijd. Je kunt er wel uitstekend eten bij ‘Les Chênes Verts’ van sterrenchef Paul Bajade die wonderbaarlijke dingen met truffels doet.  De lezers van die krant hadden het ook over Villecroze, alweer grotten.

En over toeristische ‘sterkholders’ als het Château de Trigance en het middeleeuwse deel van Les Arcs. Niet verkeerd, ook niet heel bijzonder.

Abbaye du Thoronet

Met een religieuze achtergrond

Nog meer stemmen gingen uit naar de Abbaye du Thoronet, de Notre Dame des Anges in Pignans en de Basiliek van Saint-Maximin. Dat zal met hun religieuze achtergrond te maken hebben. In die abdij heb ik een paar keer naar gregoriaanse concerten van de monniken geluisterd, een belevenis. En die basiliek in Saint-Maximin is echt heel indrukwekkend, je waant je in Rome.

Ik wilde alleen maar noteren dat de ‘Varois’ me tegenvielen, ik had meer ‘specials’ verwacht. Men kwam niet verder dan wat er al in alle gidsen staat.

Ik zie geen reden om aan een nieuwe ontdekkingsreis te beginnen.

2 gedachten over “Vakantietips: ‘klassiekers’ in Le Var”

  1. Peter van Osselen

    Peter , je hebt helemaal gelijk. Deze plekken , gebieden aanraders zijn die die al zo algemeen bekend zijn , ja, iedereen weet die wel. En in ‘t hoogseizoen niet komen want dan is is ‘t echt niet te doen. Maar , geloof me , er zijn zoveel verschrikkelijke mooie plekken , met name ook bij ons in de buurt waar je geen mens tegenkomt. En, nee, er is geen terras , café , bistro en geen mens , maar pure prachtige natuur. Ik ga ze niet noemen , wellicht in ‘n pb-tje en dan moeten jullie maar denken : wat wel en wat niet.
    Plekken en gebieden moet je zoeken en niet achter de meute aanhollen, toch?
    Voor nu, slaap wel , met vriendelijke groet,
    Peter van Osselen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven