Recept van de week: griepsnoep

vr 11 februari 2022

Door Raoul Duchemin –

Waar ik ‘en Provence’ verblijf heeft het al 40 dagen niet geregend en beleefden we de op drie na warmste januari sinds 1958. Persoonlijk heb ik er geen probleem mee, juist niet, maar ik snap best dat dit voor de natuur ellende impliceert en dat de akkerbouwers steen & been klagen. Maar dat doen ze altijd.

Ook bij ons in Frankrijk wordt door steeds meer mensen steeds vaker gezegd dat corona (het aantal besmettingen loopt terug) op termijn een soort griep is. Geen verstand van, maar ik krijg hier jaarlijks een invitatie voor een anti-griepprik. Ik associeer griep met grauw weer en aanverwante narigheid en dan kies ik voor een stevige opkikker die ik in een bepaalde stemming ooit als ‘griepsnoep’ definieerde. Bak onderstaande hete bolletjes en je krijgt er de snotneus voor niks bij. Maar je knapt er wel van op. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe witte bonen of kikkererwten (of uit blik)
  • 1 stevig stuk verse gember (of 1 eetlepel gemalen/gedroogd)
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel gemalen curcuma
  • 1 bosje verse koriander (of 1 theelepel gemalen/gedroogd)
  • 1 bosje bieslook, gesnipperd (of 1 fijngehakt uittje)
  • 8 fijngehakte verse Spaanse pepertjes (of 1 theelepel sambal)
  • Olie om in te bakken (liefst olijfolie)

Bereiding

Week de bonen een paar uur in ruim water. Gebruikt u blikbonen, dan goed laten uitlekken in een vergiet. Doe ze in de keukenrobot. Doe er de gember, komijn, curcuma, koriander, bieslook/ui, en Spaanse peper/ambal bij. Mix tot  een dikke pulp. Draai er met de hand balletjes van. Is de pulp niet dik genoeg, voeg er dan net zo lang bloem bij, tot er balletjes van gedraaid kunnen worden.

Doe de olie in een wok of kleine braadpan, verhit de olie tot er een blauwe walm vanaf komt. Bak de bolletjes snel goudbruin (niet teveel tegelijk) en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zo heet mogelijk eten.

2 gedachten over “Recept van de week: griepsnoep”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven