Tanken goedkoper

wo 16 maart 2022

Categorieën:

Vanaf 1 april wordt tanken 15 centimes per liter goedkoper. Die korting krijg je gedurende 4 maanden bij de circa 11.000 tankstations. Die vermelden de reële prijzen en geven dan bij het afrekenen die korting. Die de ‘stations de service’ vervolgens bij de regering declareren, het zou om zo’n € 2 miljard gaan. Hoe het technisch en administratief allemaal geregeld moet worden, is nog even een probleem.

Corona: tegenvallende cijfers

Sinds maandag zijn vrijwel alle beperkende maatregelingen ingetrokken. Geen ‘pass vaccinal’ meer als je naar een café of restaurant wil, geen mondkapje meer in de winkels, nog wel in het openbaar vervoer, waaronder vliegtuigen.

Maar in het voorbije etmaal werd er met 116.618 nieuwe besmettingsgevallen een stijging geconstateerd. Geldt ook voor de ‘taux d’incidende’ (aantal besmettingen per 100.000): was een week geleden 542,92 en nu 679,43. Een landelijk gemiddeld cijfer, in bijvoorbeeld Les Ardennes gaat om 1.330,8. Ook het besmettingspercentage (positief getesten) is deze week opgelopen, van 17,4% naar 23,4%.

Maar in de ziekenhuizen liggen nu 20.919 corona-patiënten, 980 minder dan een week geleden. Ernstig ziek: 1.783, een min van 253.

Er overleden deze week 822 mensen aan het virus. Het dodental staat op 140.440.

Gevaccineerd: 80,8% van de bevolking, 79,5% twee keer, 58,4% drie keer.

Autonomie voor het Île de Beauté?

Nadat in het afgelopen weekeinde tientallen gewonden vielen bij rellen op Corsica, onder wie gendarmes, deed de regering een stap die nu al als ‘historisch’ wordt gezien: een vorm van autonomie voor het eiland is voor het eerst bespreekbaar.

Aanleiding voor de onlusten in het weekeinde: de poging tot doodslag op Yvan Colonna, door een mede-gedetineerde in de gevangenis van Arles (Bouches-du-Rhône). Colonna (61) is tot levenslang veroordeeld wegens de moord op prefect Claude Erignac die in 1998 op straat in Ajaccio werd doodgeschoten. Niet alleen op het eiland wordt sterk betwijfeld of hij de schutter is geweest, zijn profiel klopt niet met wat getuigen menen te hebben gezien. Colonna werd in de gevangenis aangevallen door de 36-jarige Franck Elong Abé, iemand uit Kameroen die ook in Afghanistan als jihadist actief was en in Frankrijk tot 9 jaar werd veroordeeld. De Franse justitie beoordeelt zijn aanval op Colonna vooralsnog als ‘terrroristisch’, er zou iets van blasfemie gespeeld hebben. De Corsicaan werd zo zwaar getroffen dat hij in coma raakte en volgens het ziekenhuis in Marseille waar hij naartoe werd overgebracht, een kwestie van tussen leven en dood. Hij werd destijds als strijder voor Corsicaanse onafhankelijkheid meteen als verdachte genoteerd, maar wist 4 jaar – als schaapsherder – uit handen van justitie te blijven.

De oorzaak van de onlusten op het Île de Beauté: opleving van het nationalistische seperatisme, gevoed door de weigering van de Franse regering om een niet gering aantal Corsicaanse veroordeelden hun straf op het eiland te laten uitzitten. Waardoor familiebezoek vrijwel onbetaalbaar en dus bijna onmogelijk is. De demonstranten in (vooral) Bastia dit weekeinde houden de Franse staat er verantwoordelijk voor als Colonna komt te overlijden. Was niet gebeurd als hij op Corsica gevangen was gehouden, oordeelt men.

Zeker hierover valt nu ineens te praten, in het kader van gesprekken over een autonoom Corsica.

Macron: op je 65e met pensioen

Afgezien van de oorlog, (dinsdag 15.000 vluchtelingen in Frankrijk) gaat het vooral over de presidentsverkiezingen van volgende maand. President Macron (die volgens alle peilingen moeiteloos wint) wil een tweede termijn van 5 jaar en stelt – zoals eerder – voor de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 jaar verhogen. De meest linkse kandidaat, Jean-Luc Mélenchon, vindt 60 jaar het beste idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven