Boeken

di 15 maart 2022

Categorieën: , ,

Door Maria Edelman –

Drie Vertellingen

Stom dat ik ‘Drie Vertellingen’ van Gustave Flaubert (1821-1880) nu pas gelezen heb. Iedereen die ‘Madame Bovary’ van hem kent (wie niet?) weet dat hij allicht nog meer was dan alleen de grootste schrijver van zijn generatie, althans in Frankrijk. Misschien ook een vleugje nostalgie, maar ik lees en herlees met graagte Flaubert, Zola en De Maupassant, die drie Franse toppers van wat men het realisme en naturalisme noemt. Mij best, ik ben niet zo geïnteresseerd in dat soort artificiële indelingen. Een boek spreekt me aan, of niet. En nu ik toch bezig ben, ik herlees ook Alphonse Daudet of liever nog de dagboeken van Edmond en Jules de Goncourt. Het moet destijds een boeiend milieu geweest zijn, Flaubert correspondeerde ook niet zomaar met George Sand.

‘Madame Bovary’ verscheen in 1857, twintig jaar later die ‘Drie Vertellingen’. ‘De legenda van de heilige Julianus de gastvrije’ en ‘Herodius’ zijn min of meer historische verhalen, Flaubert was daar goed in. Maar het meest boeide me ‘Een eenvoudig hart’, over een dienstbode (wie kent dat woord nog?) en haar papegaai die haar troost biedt. De schets van een leven vol beproevingen, Flaubert in topvorm.

Drie vertellingen, door Gustave Flaubert. Uitgeverij Veen Klassiek. € 15

 

Wilde gok

Ik ben al een tijdje onder de indruk van de thrillers van de Vlaamse auteur Johnny Bollé, een paramedicus die naar eigen zeggen min of meer per ongeluk in het schrijvers-vak terechtkwam. Ik las zijn ‘Hij noemde me Duivelskind’ en wist: ik ga zijn volgende boeken zeker lezen

Nu is er een ‘Wilde gok’, een voortreffelijke misdaadroman die het verhaal vertelt van gokverslaving aan de Côte d’ Azur. Inclusief een huurmoordenaar.

Ik ga het plot niet verklappen, Bollé begint met een weduwe en twee dochter in Menton, vooralsnog niks aan de hand. Zorgeloos bestaan, zo lijkt het, maar er zijn schulden. Dan wordt er een plan bedacht waarvan je denkt: hoe gek of briljant kun je zijn? Laat dat maar aan Bollé over. Er wordt ook een jonge vrouw in de Provence wakker, zonder geheugen, en dan is er een tweede verhaallijn waarmee de schrijver opnieuw zijn klasse bewijst.

Ik vind dat dit hoogst leesbare en spannende boek tussen de regels door ook over en misschien vooral over Frankrijk gaat.

Wilde gok. door J.Bollé. Uitgeverij Phoenix Books. € 19,95

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven