Corona: geen goed nieuws

vr 8 april 2022

Categorieën:

Alle indicatoren duiden erop dat de situatie in Frankrijk versombert. In het voorbije etmaal 203.021 nieuwe besmettingsgevallen en de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000 liep de afgelopen week van 1.328,40 naar 1.435,49 op. Het besmettingspercentage (positief getesten) van 30,6% naar 31,2%.

In de hospitalen verblijven nu 23.010 corona-patiënten, 1.710 meer dan een week geleden. Ernstig ziek: 1.552, een plus van 14,

Er overleden deze week 799 mensen aan het virus. Het dodental staat nu op 142.784.

Van de bevolking is 80,9% gevaccineerd, 79,5% twee keer en 58,7% driemaal.

Inflatie: 4,5%

Vergeleken met andere Europese landen valt het misschien nog mee: de inflatie in Frankrijk was in maart 4,5% ten opzichte van maart een jaar geleden. Maar het is wel het hoogste cijfer sinds de jaren 80. Een consequentie is dat koopkrachtverlies nu hét item is bij de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag.

Presidentsverkiezingen zondag: Le Pen loopt in

Volgens de peilingen ligt Macron voor, maar Marine Le Pen loopt op ‘m in. Wat Macron parten speelt, is een rapport van de Senaat: in 2021 meer dan € 1 miljard aan externe adviseurs uitgegeven, het dubbele van het bedrag tussen 2018-2020. Vooral consultant McKensy kreeg veel opdrachten, terwijl die firma- volgens de Senaat- in Frankrijk al jaren geen belasting betaalt. Macron- financieel onafhankelijk geworden als bankier bij Rothschild- wordt ‘vriendjespolitiek’ verweten en opnieuw neergezet als ‘de president van de rijken’.  Hoge ambtenaren zijn ook boos: al die externe adviezen waren helemaal niet nodig geweest, er hoefde aan hun deskundigheid niet getwijfeld te worden.

Geen verwarmde terrassen meer

Sinds 31 maart is terrasverwarming bij restaurants en cafés verboden. Dat komt slecht uit, het is deze week nogal koud in Frankrijk. Als het straks (te) warm wordt: ook air-conditioning (‘clim’) is bij de horeca voortaan niet meer toegestaan.

Koudste nacht sinds 1947

Volgens Météo France was de nacht van zondag op maandag voor deze tijd van het jaar de koudste sinds 1947. Er zou hier en daar sprake zijn geweest van een dreigend tekort aan elektriciteit toen iedereen zo omstreeks 8 uur opstond.

De ‘Eend’ ontzien

In steeds meer steden gelden ZFE’s (zone à faible émission): oude auto’s die minder milieuvriendelijk zijn, worden geweerd. Maar de FFVE (Fédération française des véhicules d’époque) heeft – vrijwel zeker – geregeld dat er een uitzondering zal gelden voor de legendarische Franse ‘traditionals’: de Citroën 2 CV en de Renault 4. Overigens levert de Club 2CV Méhari in Cassis (Bouches-du-Rhône) al enige tijd elektrische Eenden en nu ook elektrische bestel-Eenden à € 14.900; de overheidssubsidie kan tot € 5.000 oplopen.

Dreigende droogte

De autoriteiten, niet alleen in de Provence, waarschuwen voor een dreigende droogte, het heeft al een tijdje niet serieus geregend. Vooral in de wijnbouw maakt men zich grote zorgen. Vakantiegangers moeten voorbereid zijn op waterbesparende maatregelen, bijvoorbeeld met betrekking tot hun zwembad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven