In gesprek met Micheline Van Hautem

di 12 april 2022

Door Ellen van Linschoten

‘Jacques Brel in mijn tuin!’

 

Ik kreeg een invitatie voor een tuinconcert bij Micheline Van Hautem. Een paar uur Jacques Brel, en dan samen Sunny Sandhu als speciale gast. Brel volgens Micheline in de paradijselijke omgeving van haar tuin. Ik dacht haar een paar vragen stellen.

 

Waarom zoekt een Vlaamse haar heil in Zuid-Frankrijk?

‘Het huis, het domein heeft ons getrokken. We waren hier eerst op vakantie en dan bleek deze mooie Provençaalse boerderij te huur. Wij met de hele familie naar het zuiden. Ik vond ook dat mijn kennis van het Frans begon te lijden onder 7 jaar wonen in Amsterdam. De chanteuse mistte inspiratie. Een taal moet leven, he, en hier wonen heeft me heel veel Frans bijgebracht.’

Wat is het voornaamste verschil tussen Vlamingen (Belgen) en Fransen?

‘Een Fransman gaat behoedzaam te werk in het opbouwen van zijn vrienden- en relatiekring, nog voorzichtiger dan een Belg en zeker voorzichtiger dan een Nederlander. Een vriendschap duurt lang en hij engageert zich na degelijk onderzoek. Hij neemt zijn tijd om na te gaan of er een match is, niet alleen op gebied van zaken, maar ook persoonlijk. Vandaar dat Fransen graag eens gaan lunchen samen, afspreken voor een borrel, bij een wijntje. La joie de vivre …

Zou je ooit naar België terug willen/kunnen keren?

‘Momenteel heb ik daar geen behoefte aan. Mijn mama wordt wel een dagje ouder maar wordt met goede zorgen omringd door mijn zussen en broer. Ik heb me voor mijn moeder ook niet moeten inhouden om naar Zuid-Frankrijk te verhuizen want die vond dat onze jongens (toen 4 en 6) zo druk waren, dat ze liever buitenshuis met ons afsprak, dan moest ze al haar porseleinen beeldjes niet steeds opbergen tegen de grijphandjes van haar kleinkinderen, haha!’

Hoezo is en sinds wanneer is muziek je passie?

‘Sinds klein meisje. Ik zong op de bise-bijze (de schommel) in de tuin, luidkeels ABBA voor alle buren. Ik speelde dwarsfluit met de ramen open, deed mee aan een talentenjacht, werd opgemerkt en de bal ging aan het rollen: backing vocals in de lokale band, eerste groepje met vrienden, kleine cafeetjes, clubs, overgang naar eerste opnames, opgemerkt door radio en tv, eigen repertoire, naar de theaters, eerste succesvolle CD … en het rolt nog steeds door.’

Waarom ‘doe’ je graag Jacques Brel?

‘Ik ben blij dat je zegt ‘doe’ want zo voelt het ook voor mij. Ik kruip in de chansons van die lyrische, melodische, soms satirische poëet. Ik geef er m’n eigen interpretatie aan, meer dan ik ’m alleen maar zing. Het is ook een voordeel dat Brel een man is, ik moet er wel m’n eigen ding mee doen. En wat hij je geeft, de chansons met hun doorleefde teksten en rijke zanglijnen is een cadeau voor een chanteuse.’

Hoe kwam je op het originele idee van concerten in je eigen tuin?

‘Da’s beetje bij beetje gegroeid. We zijn begonnen met een jaarlijks Vuurvliegjesfeest, dan Yoga & Music in de tuin en met Covid zijn daar vrijdagavondconcerten rond de vuurkorf buiten bijgekomen. Toen ik Sunny & Fabrice heb leren kennen, vond ik dat de wereld mocht horen wat een mooie ode we brachten aan mijn collega-Belg Jacques Brel. Fabrice Eurly doet dingen met een Wurlitzer piano dat meer is dan een volledig orkest en de klassieke Indiase zang van Sunny Sandhu geeft de muziek een kleurrijk orientaals tintje.’

Hoe maak je die nog aantrekkelijker?

‘Onze tuin is een plaatje. We hebben een grasveld omringd door bomen, met restanques (terrasbouw) waarbij de scène op een natuurlijk podium is en de mensen rond grote ronde tafels in het gras plaatsnemen. Ik maak steeds een paar taarten met fruit uit de tuin en de zelfgebrouwen Vin d’orange en Limoncello van de bomen uit de tuin laat de muziek nog beter smaken.’

Bereik je in je tuin ook een Frans publiek?

‘Ja, er komt van alles. De Fransen houden en zijn fier op Le grand Jacques, maar ook Engelstaligen kennen hem dankzij de succesvolle musical ‘Jacques Brel is alive and well and living in Paris’. Ik plan ook een concert met het Riviera Orchestra uit Menton waarbij we met de hele harmonie, 50 muzikanten sterk, Brel & Brass brengen, dat is voor in het najaar.  Eerst nu zaterdag, genieten van Brel in de tuin”.

 

Wees welkom op zaterdag 16 april van 17 tot 19 uur
CHANSONS DE JACQUES BREL
Place Micheline @ Domaine La Cigogne
2184, Chemin de la Sine
06140 Vence (half uur boven Nice)

Tickets en film: http://www.michelinemusic.com/brel
€ 20 per persoon (concert & apéro)
Contact: micheline@michelinemusic.com of whatsapp +33 7 71 15 57 43

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven