Recept van de week: tiramisu

do 12 mei 2022

Door Raoul Duchemin

Vanavond bevriend volk over de vloer, onder wie Vlamingen die geen Belgen genoemd willen worden. We kunnen inmiddels tot zo ongeveer halftien buiten eten, dus de maaltijd-finale – net voor het iets frisser wordt – moet er ook enigszins toe doen. Ik ken mensen die hun oordeel over een restaurant van het dessert laten afhangen, dat gaat me veel te ver. Maar het is wel waar dat ik ook z’n ‘toetjes’liefhebber ben.

Ik verheugde me op de onvermijdelijke debatten aan tafel, een avond ‘en Provence’ zoals het hoort. Ik wilde er zo weinig mogelijk van missen en besloot tot – ook wel uit een soort lente-luiheid – tot tiramisu. Makkelijk, snel en superlekker. Zuid-Frans, maar eigenlijk gejat van Italië en met een Belgische twist; speculoosjes. Overigens nooit gesnapt waarom speculaas in het Vlaams speculoos heet.

Zoals altijd: dit recept is voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 250 gram mascarpone
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 pak speculoos (of lange vingers)
  • 2-3 kopjes loeisterke espresso
  • 2 eetlepels amaretto (of rum)
  • 30 gram bittere cacao (zonder suiker)
  • 1 takje verse mint

Bereiding

Scheidt de eieren en klop de dooiers los met de suiker en de vanillesuiker, doe de mascarpone erbij en roer alles tot een smeuïge massa.

Klop de eiwitten stijf (ècht stijf, het moet in punten blijven staan als je de mixer eruit trekt) en voeg het eiwit schepje voor schepje bij de mascarponemassa, steeds goed maar voorzichtig omscheppend tot alles mooi gelijkmatig verdeeld is.

Doe de amaretto (of de rum) bij de espresso in een diep bord. Ze een diepe schaal of bakvorm klaar.

Sop de speculoosjes (de Belgische variant van speculaas, zoeter en lichter van kleur) of lange vingers in het amaretto/espressomengsel; goed weken maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar. Leg een laag koekjes op de bodem van de schaal of bakvorm, en smeer er een dikke laag mascarponemassa bovenop, daarna weer een laag koekjes en weer een laag mascarponemassa, tot alles op is, maar wel met de mascarponemassa als bovenste laag. Strooi er een laagje cacao over, bedek de schaal/bakvorm met plastic folie en laat minstens een uur of twee in de koelkast opstijven. Verdeel in porties en garneer met een blaadje mint.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven