Presse: Het laatste nieuws

wo 18 mei 2022

Categorieën: ,

Door Peter Hooft

Een vrouw leidt het kabinet

Élisabeth Borne (61) is de nieuwe eerste minister van Frankrijk. Ze volgt Jean Castex op die na ruim 2 jaar in Parijs vooral naar zijn dorp in de Pyrénéen terug wilde. Dat lijkt me begrijpelijk.

Mme Borne is een ingenieur, afgestuurd aan de École Polytechnique, was onder meer directeur van de RATP (Région Autonome des Transports Parisiens), de baas van de metro dus. Ze was lid van de Parti Socialiste, liep over naar Macron en werd minister van achtereenvolgens Transport, Milieu en vervolgens Werkgelegenheid. Ze staat bekend als bazig en veeleisend.

Er was in Frankrijk eerder een vrouwelijke eerste minister: ÉdithCresson (1934),  onder president Mitterrand. Het werd geen succes. Ze ‘logeerde’, zoals dat in Frankrijk heet in de ambtswoning Matignon van 15 mei 1991 tot 2 april 1992. Tot aftreden gedwongen wegens een fraude-schandaal: toen ze nog Euro-commissaris in Brussel was. Destijds heeft ze haar tandarts een aardig lucratief baantje bezorgd. Niet in de sfeer van de tandheelkunde.

Over het algemeen zijn ze in Frankrijk wel tevreden over de aanstelling van Mme Borne. Vrouw, ervaren, beetje ‘linkserig’ georiënteerd.

Maar ter rechterzijde natuurlijk meteen een ‘affaire’, zoals dat in Frankrijk hoort en waarom ik dit land in de eerste plaats vermakelijk vind.

Opwinding over niks, ze hebben het er maar druk mee.

Wat nu speelt: de ultra-rechtse ex-presidentskandiaat Éric Zemmour, die namens Saint-Tropez en omgeving parlementslid wil worden, weigert Mme Borne als ‘première ministre’ aan te spreken. Volgens hem kan er historisch en taalkundig alleen van een ‘premier ministre’ sprake zijn.

Natuurlijk meteen een heel debat, leer mij de Fransen kennen.

Maar was ik toch weer verbaasd dat het even niet over de oorlog ging, over de koopkracht, de ‘carburant’-prijzen, over de droogte.

Nee hoor, hele discussies over wat hooguit een historische of taalkundige kwestie is. Met een gekruide vleug feminisme, ik keek en luisterde ernaar en dacht zoals altijd als ‘étranger’: nergens mee bemoeien.

Maar het was best weer even het theater van de lach in dit gelukkig wel vaker vooral komieke land.

 

Corona: de laatste maatregel opgeheven

Sinds afgelopen maandag geen maskerplicht meer in het openbaar vervoer. In het afgelopen etmaal weliswaar 43.727 nieuwe besmettingsgevallen (in hetzelfde etmaal een week geleden 56.449), maar alle indicatoren staan gelukkig op groen:

De ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) daalde deze week van 405,00 naar 333,39 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 20,3% naar 17,6%.

In de ziekenhuizen nu 18.290 corona-patiënten, een min van 2.205 ten opzichte van een week geleden. Ernstig ziek: 1.173, een min van 191.

Er overleden deze week 589 mensen aan het virus. Het sterftecijfer staat nu op 147.568.

 

‘Monument préféré’ in Saint-Jean-Cap-Ferrat?

De villa en de tuinen van Ephrussi de Rothschild in Saint-Jean-Cap-Ferrat (Alpes-Maritimes) staan op de ‘shortlist’ van het tv-programma ‘Monument préféré des Français’ van France3. Alle kijkers kunnen tot 23 mei hun stem uitbrengen. www.francetelevisions.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven