Actueel: Personeelstekort in de hospitalen

wo 1 juni 2022

Categorieën:

Steeds minder corona-patiënten in de ziekenhuize (zie verder), maar de hospitalen vrezen de zomer. Vanwege personeelstekort. Was al jaren een groot probleem, maar er zou nu echt sprake zijn van een crisis. Vooral de spoedeisende hulp (‘urgences’) komt heel veel mensen tekort. Er moeten soms al patiënten naar andere hospitalen overgebracht worden, in Parijs is een ziekenhuis zelfs gesloten. Ook in regionale hospitalen is het gebrek aan personeel zo groot dat ‘urgences’ vaak ’s avonds en ’s nachts niet meer open zijn. President Macron bemoeit zich persoonlijk met het dreigende infarct in de gezondheidszorg.

De gendarmerie rijdt harder

Van de zomer even in het tempo van Max Verstappen over de autoroutes naar het zuiden? Wees gewaarschuwd, de gendarmerie heeft 26 Alpines A110 gekocht, van huis uit racemonsters, van 0-100 km/uur in 4 seconden. Een Ferrari of een BMW inhalen en tot stoppen dwingen is geen probleem. Zo’n Alpine kost in de winkel € 60.500.

Nu we het toch over (te) hard rijden hebben: een minimale snelheidsovertreding wordt niet langer bestraft met 1 punt verlies op je rijbewijs (12 punten). Maar de desbetreffende boete blijft gewoon gehandhaafd.

De verkeerde schoenen

Was er dan helemaal geen rel tijdens het 75e filmfestival van Cannes? Natuurlijk wel. Klein bier, maar toch. De Canadese cineast Kelvin Redvers mocht de ‘rode loper’ niet op wegens verkeerde schoenen Hij had mocassins aan zijn voeten. Een symbool van de oorspronkelijke bevolking van Canada.

Corona: echt voorbij?

De indicatoren wijzen erop dat corona wel zo’n beetje voorbij is, maar in het voorbije etmaal toch weer 35.142 nieuwe besmettingsgevallen, in hetzelfde etmaal een week geleden 32.029.

Maar de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) daalde deze week van252,7 naar 183,92 en het besmettingspercentage (positief getesten) van 15,1% naar 14,5%.

In de ziekenhuizen liggen nu 15.118 virus-patiënten, 1.329 minder dan een geleden. Ernstig ziek: 952, min 120.

Er overleden deze week 322 mensen aan de gevolgen van corona, een week eerder 437. Het sterftecijfer staat op 148.327.

Geen drônes boven Nice

De gemeentepolitie van Nice kocht drônes om de bevolking beter in de gaten te houden. Die mogen door een besluit van de Grondwettelijke Raad niet worden ingezet. Om privacy-redenen.

1 gedachte over “Actueel: Personeelstekort in de hospitalen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven