Presse: Corona – weinig geruststellend

wo 15 juni 2022

Categorieën:

Ook in Frankrijk lijkt het virus aan een comeback bezig. In het voorbije etmaal 65.425 nieuwe besmettingsgevallen, in hetzelfde etmaal een week terug 53.802.

Verder is de ‘taux d’incidence’ (aantal besmettingen per 100.000) deze week van 242,28 naar 366,20 opgelopen en het besmettingspercentage (positief getesten) van 15,9% naar 19,8%.

Er overleden deze week 230 mensen aan het virus. Het dodental staat op 148.898.

In de hospitalen liggen 14.072 corona-patiënten, 117 minder dan een week geleden. Van hen zijn er 854 ernstig aan toe, een min van 41.

Apenpokken (‘variole du singe’): 125 gevallen definitief vastgesteld.

Politieke hoogspanning

De niet-stemmers hebben met ruim 52% de eerste ronde van de parlementsverkiezingen gewonnen. Nog nooit was de opkomst zo laag.

Wie wel ging stemmen tekende de driedeling in Franse samenleving in. ‘L’Ensemble’ (Samen, een blok van middenpartijen rond president Macron) en ‘La Nupes’ (Nouvelle Union Populaire Écologique Social, een samenwerkingsverband van links) scoorden met ieder zo’n 25% ongeveer gelijk, Marine Le Pen eindigde met 18% als derde.

De grote vraag is nu wat er aanstaande zondag (2e ronde) gebeurt. Houdt Macron zijn absolute meerderheid in de Assemblée Nationale? Zoniet, dan zal hij in conclaaf moeten om zijn hervormingsplannen (de pensioenen!) geaccepteerd te krijgen.

Het is warm

Ongeveer heel Frankrijk gaat gebukt onder een ‘ic de chaleur’. Extreem hoge temperaturen, voor deze tijd van het jaar. Tot wel 40 graden in het zuidwesten. Volgens de boekhouders van Météo France is dit formeel nog geen hittegolf (‘canicule) maar iedereen weet wel beter.

Droogte was al een probleem, niet alleen in de landbouw. In steeds meer departementen worden maatregelen afgekondigd om het watergebruik te beperken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven