La Fête des Lucioles 2022 – 25 juni 19h30

do 16 juni 2022

Micheline Van Hautem, Chanteuse & Domaine La Cigogne, Vence, Côte d‘Azur.
www.michelinemusic.com

Door Micheline van Hautem

In de negen jaar dat we hier wonen hebben we een al paar leuke tradities opgebouwd die uiteraard met ‘la vie provençale’ van doen hebben. Ieder jaar, eind juni, geven we in onze tuin een heus Vuurvliegjesfeest.

Alvorens ik naar Zuid-Frankrijk verhuisde, had ik ze nog nooit in levende lichtgevende lijve gezien. Alleen op tv, in een aflevering van ‘De Man van 6 miljoen’. Wat kon ik genieten van die kerel z’n snelheid. Toen de held op een bepaald moment gevangen zat in een donkere ruimte, ving hij enkele fireflies in een bokaal waardoor hij kon bijlichten en zo ontsnappen.

Dezer dagen is het geen goed idee om deze vliegjes te vangen, we zouden er zelfs beter wat zuiniger op zijn want ze komen steeds minder voor door de vervuiling, ze houden van zuivere lucht. We kunnen er gelukkig wat aan doen. Wil je ze aantrekken in je tuin, leg dan een vijvertje aan want ze vertoeven graag bij water, laat je gras hoog groeien want daar leggen ze hun eitjes in, verzamel oud hout zodat ze de kleine insecten kunnen vangen en wormpjes en slakjes opeten en plant ook lage struiken die veel schaduw geven want als nachtelijke diertjes verschuilen vuurvliegjes zich graag waar het donker en vochtig is.  En probeer ook om s’avonds niet te vergeten het licht uit te doen, dan kunnen de lucioles zichzelf en de anderen beter zien en zo makkelijker vijanden afwenden.

Tussen haakjes, de naam lucioles, volgens de etymologie, komt van het Latijnse woord ‘lux’, en betekent licht, zijnde de eenheid van verlichtingssterkte.

Je kan de lucioles volgen eens het donker is dankzij het knipperend licht in hun buik dat hun route verklapt. Het is een chemische reactie die hen de mogelijkheid geeft om te communiceren met elkaar via een soort Morse-code. Wat is het mooi om hen rond elkaar te zien vliegen, het is hun paringsdans.  De grote vraag is wat ze allemaal te vertellen hebben wanneer ze zich vanuit de bossen naar het open veld wagen. Elk jaar eind van de lente wanneer het warmer wordt, zijn ze er weer, waar de lucht zuiver en de atmosfeer vochtig is. Dat is voor ons het teken dat het precies vijf weken later tijd is om ons feest te geven, want dan is hun aanwezigheid op z’n hoogtepunt. Je kan ze zomaar pakken, hoor, in de kom van je hand, dan flakkeren ze je huid op. Geen schrik, ze bijten niet en zijn niet giftig. Het is aantrekkelijk om ze in een bokaal te doen, met zo’n tien bij elkaar, maar dan kunnen ze hun vleugels breken, en krijgen ze niet genoeg zuurstof noch voedsel. Ze zouden het niet overleven. Het zijn vrije, magische, nostalgische wezens. Je leest het wel, ik heb er een zwak voor gekregen.

Wij vinden het een feestje waard dat we ze elk jaar weer zien. De man van 6 miljoen is ook welkom, net zoals jullie, in onze tuin in Vence, op zaterdag 25 juni voor lekker eten, dansen en live-muziek. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op www.michelinemusic.com/events/lucioles Wees welkom om ze bij ons te zien vliegen!

1 gedachte over “La Fête des Lucioles 2022 – 25 juni 19h30”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven