Recept van de week: rozemarijnaardappeltjes met zelfgemaakte mayonaise

vr 17 juni 2022

Door Raoul Duchemin

Over de gastronomische attractie van rozemarijn hoef ik het hier te hebben. Over de eventuele geneeskracht van dit dwergkruid ook niet. Wat mij betreft volstaat de omschrijving ‘lekker’

Mayonaise is een ander verhaal. In elke winkel voor het oprapen, maar ik vind dat het als massa-product zelden tot z;n recht komt. Dus ik maak ‘mayo’ altijd zelf. Wel enig gedoe en je kunt het zo lang bewaren als het gelijknamige spul uit de supermarché, maar dan heb je wél wat.

Rozemarijnaardappeltjes

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine aardappels, in blokjes (niet te klein)
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de blokjes in circa 5 minuten goudbruin. Doe de aardappels met de olie over in een vuurvaste schaal. Strip de takjes rozemarijn en kneus de naaldjes in een vijzel of met de deegroller; niet fijnhakken! Pel de teentjes knoflook en snij ze in snippers. Bestrooi de aardappelblokjes met de rozemarijn en de knoflook. Zet de schaal in de oven en laat de aardappels 20-25 minuten garen (of tot ze van buiten knapperig en van binnen zacht zijn).  Bestrooi vlak voor het opdienen met peper en zout en schud goed om. Lekker met zelfgemaakte mayonaise.

Mayonaise

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 1 glaasje olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel azijn (facultatief)
  • peper en zout

Bereiding

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Breek en scheidt de eieren, doe de dooiers in een (niet te grote) kom, doe er de mosterd, wat zout en wat peper bij en roer even voorzichtig door elkaar. Laat een kwartiertje rusten.

Neem een stevige vork en kluts alles stevig door elkaar, en voeg scheutje voor scheutje en in een dun straaltje de olie toe. Steeds doorkloppen – in dezelfde richting – tot de olie volledig is opgenomen vóórdat het volgende scheutje wordt toegevoegd. Na verloop van tijd ontstaat er een dikke mayonaise. Dik genoeg? Dan stoppen met olie toevoegen. Op het laatst kan er druppel voor druppel wat azijn bij worden gemengd, en eventueel wat extra peper en zout naar smaak. Wie het aandurft kan de mayonaise ook met de (staaf)mixer kloppen: op de sloomste stand beginnen en dan wat sneller zetten als de massa dikker wordt.

De mayonaise kan 1-2 dagen in de koelkast bewaard worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven